Strid mellom domstoler i Tyrkia om løslatelse av fengslet folkevalgt
To tyrkiske domsinstanser har barket sammen i en sak som gjelder en mann som i mai ble innvalgt i nasjonalforsamlingen mens han satt i fengsel.
Kriminalitet og rettsvesen: Tyrkias øverste ankedomstol har gjort det klart at den ikke vil rette seg etter en kjennelse fra grunnlovsdomstolen om å slippe fri Can Atalay.
Ankedomstolen har sågar gått til det uvanlige skritt å anmelde de av medlemmene i grunnlovsdomstolen som stemte for løslatelse. Disse dommerne er tiltalt for å ha brutt grunnloven.
Ankedomstolen sa onsdag også at nasjonalforsamlingen vil bli bedt om å forberede prosessen med å utvise Atalay fra nasjonalforsamlingen og frata ham hans status som folkevalgt. Domstolens beslutning om åpent å utfordre grunnlovsdomstolen, Tyrkias høyeste rettsinstans, har utløst mye kritikk og skaper uro om hva som foregår i rettsvesenet.
– Beslutningen gjelder ikke bare frigivelsen av Can Atalay, men den er et forsøk på å fjerne den grunnlovsabaserte orden i landet, nærmest et opprør, sa partileder Özgür Özel. Den tyrkiske advokatforeningen skulle torsdag møte sekretariatet i parlamentet for å drøfte den videre gangen i saken.
Regjeringen har ennå ikke gitt noen offisiell kommentar, men Hayati Yazici, nestlederen i president Recep Tayyip Erdogans regjeringsparti (AKP), sier utviklingen er beklagelig.
– Dette skulle aldri ha skjedd. For en skam! De maktorganer som utgjør staten, skal løse problemer, ikke skape dem, skriver han på X.
Atalay avviste påstandene, men fikk en dom på 18 års fengsel. Han ble innvalgt i nasjonalforsamlingen i mai mens han sonet straffen. Grunnlovsdomstolen gjennomgikk saken hans i forrige måned, og kom til at hans rettigheter var blitt krenket.
Striden mellom de to domsinstansene utfolder seg samtidig som EU-kommisjonen nylig la fram sin årlige rapport om prosessen rundt Tyrkias medlemskapssøknad. Kommisjonen kritiserte tilstanden i rettsvesenet. og sa at det er alvorlige mangler i hvordan de demokratiske institusjonene fungerer.
EU sa også at situasjonen for menneskerettigheter og grunnleggende sivile rettigheter går i feil retning.
Det største opposisjonspartiet, CHP, kalte sammen til krisemøte og omtalte ankedomstolens beslutning som et kupp mot parlamentet.
Advokaten og menneskerettighetsaktivisten Atalay ble i fjor dømt til fengsel sammen med sju andre for å ha forsøkt å styrte regjeringen gjennom å organisere nasjonale protester i 2013.
(©NTB)