Menu
Nyauke (18) forteller at hun flyktet fra kamphandlingene i Sudan – etter at hun først hadde flyktet dit på grunn av borgerkrigen i Sør-Sudan. Her med sin ett år gamle søster, Kouli, og moren Naya i et transittsenter for fordrevne ved Joda i Renk, Sør-Sudan. Foto: Andrew McConnell / UNHCR / NTB

Ingen våpenhvile i Sudan etter fredssamtaler

Den sudanske hæren og den paramilitære gruppen RSF forplikter seg til å legge til rette for nødhjelp, men er ikke nærmere en våpenhvile, ifølge Saudi-Arabia.

Av NTB | 07.11.2023 19:10:08

Politikk: Det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA siterer tirsdag en felles uttalelse fra Saudi-Arabia, USA og den regionale afrikanske blokken Igad på opplysningen. Der heter det at partene også er enige om å iverksette tillitsbyggende tiltak.

– Tilretteleggerne beklager at partene ikke var i stand til å bli enige om en våpenhvile under denne første runden, ettersom det ikke er noen akseptabel militær løsning på denne konflikten, melder SPA.

Regjeringshæren og den paramilitære gruppen RSF har i seks måneder kjempet om kontrollen i landet. Konflikten har utløst en stor humanitær krise der nær 6 millioner mennesker er drevet på flukt og tusener drept. Ifølge en FN-rapport har over 9000 mennesker mistet livet i Sudan siden april.

Trioen ber hæren og RSF om å «sette det sudanske folkets interesser først, legge ned våpnene og delta i forhandlinger for å få slutt på denne konflikten», heter det i uttalelsen.

Partene har også tidligere lovet å bedre tilgangen til sårt tiltrengt nødhjelp for den hardt rammede befolkningen. Likevel er begge parter blitt anklaget for både å hindre, angripe og plyndre nødhjelpsleveranser.

Han advarte om at mens verdens oppmerksomhet er på krigen i Gaza, har antallet mennesker på flukt i Sudan begynt å stige igjen som følge av at RSF-styrker har rykket fram mot Nyala, den andre byen i hjertet av Darfur.

FN ba i august om 1 milliard dollar i finansiering til nødhjelp i Sudan, forutsatt et antall på 1,8 millioner flyktninger innen utgangen av året. De har derimot kun mottatt 38 prosent av finansieringen som trengs, samtidig som behovene vokser.

Saudi-Arabia, USA og Igad har meklet i den siste runden med samtaler som ble gjenopptatt i Jeddah i oktober.

– På seks måneder er seks millioner mennesker tvunget til å reise fra hjemmene sine, det er gjennomsnittlig en million mennesker i måneden. Det er en forferdelig lidelse, sa Mamadou Dian Balde, den øverste regionale tjenestemannen i FNs flyktningbyrå (UNHCR) i forrige uke.

(©NTB)

Flere nyheter: