Demokratiet svekkes over store deler av verden
Den demokratiske tilbakegangen fortsetter i nesten halvparten av verdens land, ifølge tankesmia IDEA. Også i flere vestlige land står det dårligere til.
Politikk: Utviklingen beskrives i den årlige rapporten fra IDEA, som har base i Stockholm.
– 2022 var det sjette året på rad der det var flere land med demokratisk tilbakegang enn forbedring, sier Michael Runey, som har bidratt i arbeidet med rapporten.
– Vi ser også tilbakegang i demokratier i Europa, Nord-Amerika og Asia som historisk sett har prestert bra, legger han til.
Blant de mange problemene er dårlig gjennomførte valg, svekket ytringsfrihet og manglende uavhengighet for rettsvesenet.
Men også i vesteuropeiske land som Østerrike, Nederland, Portugal, Storbritannia og Sverige er det tilbakegang på noen områder.
Sverige ligger fortsatt i toppsjiktet på listen over verdens relativt sett velfungerende demokratier. Men på området som kalles deltakelse, har landet siden 2017 falt fra første til trettende plass.
For Sveriges del er det blitt færre medlemmer i politiske partier, ideelle foreninger og fagforeninger.
– Det er ingen krise, men det er bemerkelsesverdig siden Sverige har vært på et kjempehøyt nivå i mange, mange år, sier Runey.
I tillegg peker han på dårligere kår for ytringsfriheten i Sverige – kanskje som følge av politisk polarisering i samfunnet.
Demokratiet i USA var utsatt for angrep i perioden da Donald Trump var president. Polarisering og svekkede rettigheter illustrerer at truslene vedvarer, skriver IDEA.
Tankesmia nevner blant annet at amerikanerne har mistet den nasjonale retten til selvbestemt abort.
Hvis ikke folk har inntrykk av at utfordringene håndteres, kan det svekke tilliten til demokratiske institusjoner.
Perioden på seks år med demokratisk tilbakegang på verdensbasis er den lengste i alle fall siden midten av 1970-tallet, ifølge IDEA.
Samtidig peker den nye rapporten også på noen lyspunkter. Blant disse er mindre korrupsjon i flere afrikanske land.
Ett av landene der pilene peker nedover, er ikke overraskende Russland. IDEA regner nå Russland som ett av tre autokratiske regimer på det europeiske kontinentet, sammen med Belarus og Aserbajdsjan.
«Deltakelse» dreier seg i denne sammenhengen om hvor involvert borgerne er i ulike demokratiske uttrykksformer.
Polen, Ungarn, India, Brasil og USA er rammet av en mer alvorlig form for overlagt svekkelse av demokratiet, ifølge den nye rapporten.
Koronapandemi, klimaendringer og levekostnadskrise trekkes fram som utfordringer som verdens demokratier har måttet håndtere i senere år.
(©NTB)