reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Den røde løperen er rullet ut for EU-landenes ledere, som samles til toppmøte i Brussel torsdag og fredag. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Strid om Gaza på EU-toppmøte

Mens bombene regner over Gazastripen, diskuterer EU-landene om de skal ta til orde for en «humanitær pause» eller «pauser».

Av NTB | 26.10.2023 10:13:06

Politikk: Konflikten mellom Israel og Hamas topper agendaen når EUs stats- og regjeringssjefer torsdag og fredag samles til høstens første toppmøte i Brussel.

Natt til torsdag sendte Israel de første bakkestyrkene inn på Gazastripen.

Presset øker på EU-landene. Men der står striden om hvilke ord som skal brukes i slutterklæringen. Skal EU be om en våpenhvile, en humanitær pause eller pauser, eller et «humanitært vindu»?

EUs utenrikssjef Josep Borrell har innstendig oppfordret EU-landene til å gå inn for en humanitær pause for å få inn nødhjelp til befolkningen på Gazastripen. Men på sitt møte mandag greide ikke EUs utenriksministre å bli enige om en felles holdning.

EU-diplomater sier krangelen nå står om det skal hete «pause» eller «pauser» i toppmøteuttalelsen. Flertallsformen kan dempe inntrykket av at EU krever en lengre stans i kamphandlingene, heter det.

Ifølge et utkast til tekst som Reuters har sett, vil EU gå inn for å be om «humanitære korridorer og pauser»

– Ordlyden er viktig, sier en talsperson for EU.

En annen kilde sier at det er viktig å finne en «balanse» i teksten.

– Noen land mener at ordet «våpenhvile» griper altfor langt inn i Israels rett til å forsvare seg, sier kilden.

Onsdag satte to av Israels sterkeste støttespillere i EU, Tsjekkias statsminister Petr Fiala og Østerrikes statsminister Karl Nehammer, seg på flyet til Israel, der de blant annet skulle møte statsminister Benjamin Netanyahu og president Isaac Herzog.

Besøket vil neppe gjøre dem mildere stemt, skriver Politico.

Frankrikes president Emmanuel Macron har på sin side foreslått å danne en koalisjon som skal bekjempe Hamas.

EU-kilder sier at EU så langt ikke har hatt noen direkte kontakt med Hamas.

– Det som er viktig nå, er å fokusere på hvilket budskap vi vil sende, sier en talsperson.

Foruten ordlyd er det tre ting som er viktig for EU når det gjelder Midtøsten-konflikten:

* å sikre at humanitær hjelp kommer inn

* å hindre at konflikten eskalerer regionalt

* å få fredsprosessen på skinner igjen

Onsdag ettermiddag var dødstallet på Gazastripen ifølge palestinske talspersoner kommet opp i over 6500 mennesker, av dem over 2700 barn.

For EU er det svært viktig å vise landene ikke viker en tomme fra løftet om at de står ved Ukrainas side så lenge det er nødvendig.

Etter terrorangrepet i Brussel i forrige uke, der to svenske fotballsupportere ble drept, har Sverige bedt om at også samarbeid mot terror blir satt på sakslista.

Statsminister Ulf Kristersson har blant annet tatt initiativ til å diskutere mer informasjonsutveksling mellom politi- og rettsmyndighetene i EU.

Også sterkere kontroll på yttergrensene og en strengere returpolitikk er temaer som diskuteres hett i EU for tiden.

.

FNs generalsekretær António Guterres har tatt til orde for en umiddelbar humanitær våpenhvile for å få inn nødhjelp til befolkningen på Gazastripen.

Tyskland er blant landene som har vært kritisk til å be om en stans i kamphandlingene. Men utenriksminister Annalena Baerbock sa i FNs sikkerhetsråd tirsdag at det nå er nødvendig med et «humanitært vindu».

Tsjekkias utenriksminister påpekte mandag at det langt fra er sikkert at Hamas vil respektere en våpenhvile.

Også Ukraina står høyt oppe på sakslista. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vil, nær sagt som vanlig siden februar i fjor, hilse toppmøtet fra storskjerm.

(©NTB)

Flere nyheter: