Menu
Boligprisene falt med 1,9 prosent i september. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nytt fall i boligprisene: – Nå må Norges Bank roe seg

Boligprisene i Norge falt med 1,9 prosent forrige måned. Eiendom Norge mener Norges Bank kan avlyse den varslede renteøkningen i desember.

Av NTB | 04.10.2023 11:52:36

Økonomi og næringsliv: – Boligprisene sank 1,9 prosent i september. Selv om sesongjusteringen viser en nedgang på moderate 0,2 prosent, så er dette den nest svakeste september-måneden i boligprisstatistikkens historie. Det er bare i 2022 vi har hatt en svakere utvikling i en septembermåned, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Med det har boligprisene hittil i år steget med 3,7 prosent. Lauridsen sier at de venter et fall også videre ut over året.

– Vi venter en svak prisutvikling de neste månedene, og i lys av de mange renteøkningene er det oppsiktsvekkende at vi ikke har fått en svakere boligprisutvikling før nå. Slik det ser ut for øyeblikket, vil den nominelle boligprisutviklingen i 2023 trolig ende rundt null, sier han.

I september ble det solgt 9.091 boliger i Norge, noe som er 7,2 prosent færre enn tilsvarende måned i fjor. Så langt i år er det solgt 73.269 boliger i Norge, noe som er 0,3 prosent flere enn i samme periode i fjor.

– Den siste kan Norges Bank avlyse, da de allerede har lagt grunnlaget for fremtidig finansiell ustabilitet og lavkonjunktur ved å tvinge boligbyggingen til de laveste nivåene siden bankkrisen, sier Lauridsen.

– Nå må Norges Bank roe seg, og de må også ta hensyn til stabil produksjon og sysselsetting i rentesettingen slik sentralbankloven krever, sier han.

Den sterkeste utviklingen så langt i 2023 har Kristiansand og Stavanger med omegn med en oppgang på 10,4 og 9,7 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Tromsø med en oppgang på 2,7 prosent.

I Oslo falt boligprisene i september med 1,9 prosent, som er likt med landssnittet. Det største fallet blant byregionene hadde Tromsø med en nedgang på 2,6 prosent, mens Stavanger og omegn hadde den minst dårlige utviklingen med en nedgang på 0,1 prosent.

– Pengepolitikken har gitt bråstopp i nyboligmarkedet, og bremser aktiviteten i bruktboligmarkedet. Bruktboligmarkedet er likevel velfungerende. Mange selgere er villige til å forhandle på pris og de som ikke er villige har ofte is i magen og avventer salget, sier Geving.

Landsjef Randi Marjamaa i Nordea tror prisfallet vil forsterkes utover høsten.

– Det er fortsatt mange som søker om finansieringsbevis, men vi ser en nedgang i antall kunder som faktisk kjøper bolig. Mange sitter på gjerdet og avventer for å se hvordan markedet utvikler seg videre, sier hun.

Han sier at regjeringen har ting i verktøykassa som de kan komme med når de legger fram statsbudsjettet fredag som kan bidra til å dempe boligprisfallet.

– Tross alt er det en sektor som sysselsetter svært mange og som hele privatøkonomien i landet er tuftet på. Blant annet kan de kutte skatt på bolig, for eksempel øke rentefradrag, slik at færre må selge og flere kan kjøpe. Det kan være med å bremse en mulig boligprisnedgang – hvis regjeringen ønsker dette, sier Knudsen.

Prisnedgangen kommer etter at Norges Bank har satt opp styringsrenta en rekke ganger i løpet av året, med påfølgende rentehopp på boliglån fra de fleste bankene. Da sentralbanksjef Ida Wolden Bache i september kunngjorde en økning på 0,25 prosentpoeng til 4,25 prosent, varslet de samtidig at det kunne komme ytterligere en renteheving i desember.

Det tok i gjennomsnitt 40 dager å selge en bolig i september opp fra 38 dager i august. Kortest salgstid blant byområdene hadde Oslo og Kristiansand med 26 dager. Lengst salgstid hadde Hamar med Stange med 64 dager.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier at det nå er høststemning i bruktboligmarkedet.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank sier at nedgangen ikke er større enn man skulle tro, gitt det økonomiske bildet nå om dagen.

Flere nyheter: