Menu
EUs utenrikssjef Josep Borrell er koordinator for atomavtalen med Iran. Han har nå videreformidlet de tre europeiske landenes avgjørelse til de andre partene i avtalen. Foto: Andrea Comas / AP / NTB

Tre land forlenger atomsanksjoner mot Iran

Storbritannia, Frankrike og Tyskland bekrefter at de forlenger atomsanksjonene mot Iran utover opprinnelig utløp i oktober.

Av NTB | 15.09.2023 03:22:18

Økonomi og næringsliv: I en fellesuttalelse sier E3-landene at avgjørelsen er tatt som et direkte svar på Irans mangelfulle etterfølgelse de senere år av atomavtalen fra 2015, formelt kjent som Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

I avtalen fra 2015 forpliktet Iran seg til å begrense anriking av uran for en periode på 15 år. Samtidig godtok de åtte års videreføring av sanksjoner mot landets program for utvikling av langtrekkende raketter, fram til oktober i år.

E3-landene sier de fortsatt forplikter seg til å søke en diplomatisk løsning.

– Dette betyr ikke nye sanksjoner eller reversering av avtalen. Vi står rede til snu i saken om Iran fullt ut implementerer sine forpliktelser etter JCPOA-avtalen, heter det i en uttalelse fra E3-landene.

Atomavtalen med Iran ble i sin tid framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den trådte i kraft i 2016.

Iranske ledere har gjentatte ganger sagt at de ikke ønsker seg atomvåpen og at formålet med programmet er fredelig.

Kilder opplyser til Reuters at begrunnelsen for at sanksjonene forlenges er Russlands bruk av iranske droner mot Ukraina og muligheten for at Iran selger missiler til Russland. I tillegg ønsker man å frata Iran fordelene som lå i den opprinnelige avtalen, selv om de først har brutt vilkårene etter at daværende president Donald Trump trakk USA ut i 2018.

EUs utenrikssjef Josep Borrell er koordinator for avtalen. Han sier han skal formidle avgjørelsen til de andre partene og prøve å finne ut av veien videre.

(©NTB)

Flere nyheter: