Stoltenberg: – Ukraina vinner terreng
Ukraina vinner sakte, men sikkert fram i krigen mot Russland, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.
Kriminalitet og rettsvesen: Ukraina-krigen sto i fokus da Stoltenberg torsdag stilte i EU-parlamentet for et møte med parlamentarikere fra sikkerhets- og forsvarskomiteen (SEDE).
– Ukrainske styrker har greid å bryte russiske linjer og bevege seg framover, framholdt Stoltenberg.
– Det viser viktigheten av vår støtte og viljen til å fortsatt støtte Ukraina. Det har gjort det mulig for Ukraina å starte en motoffensiv. Den vinner nå terreng, sier Stoltenberg.
– Er det ikke slik at din retorikk står i kontrast til virkeligheten? Du sier at Ukraina vinner fram. Det er ikke sant, sa Clare Daly, et irsk parlamentsmedlem fra venstrepartiet Independents for change.
Hun peker på at siden sist Stoltenberg var i EU-parlamentet, har Ukraina mistet territorium, mens så mange som en halv million kan være drept og enda flere skadd.
Onsdag ble minst 17 sivile ukrainere drept da en bombe slo ned på et marked øst i Ukraina.
– Det er simpelthen for grusomt å la krigen fortsette. Hva er din holdning til en fredsplan, spurte hun.
– Ingen har noen gang sagt at dette vil være enkelt. Vi har hele tiden sagt at dette vil bli blodig og langvarig, svarte Stoltenberg som peker på at enorme områder i Ukraina er minelagt av Russland.
– Vi har aldri i historien sett så mange miner, sier generalsekretæren.
– Men ukrainerne gjør framgang. Kanskje ikke så mye som vi håpet på, men de vinner terreng. Noen hundre meter hver dag, slo han fast og minnet om utgangspunktet.
– Men det må være ukrainske offiserer og soldater på bakken som tar de vanskelige avgjørelsene. Vi kan ikke sitte her i Brussel og fortelle dem hva de skal gjøre, formante Nato-sjefen.
– Det vil bli gode og dårlige dager. Vi må støtte Ukraina uansett, sa Stoltenberg til parlamentarikerne.
Ifølge Natos generalsekretær gjorde Russlands president Vladimir Putin to store feil da han angrep Ukraina i februar i fjor.
– For det første undervurderte han ukrainernes styrke og mot. For det andre undervurderte han oss og vår vilje til å støtte Ukraina, sier Stoltenberg.
– Russland hadde en gang verdens nest sterkeste hær. Nå er de nest sterkest i Ukraina. Det er temmelig imponerende av ukrainerne.
På spørsmål fra NTB om hvordan Stoltenberg tror dette vil endre krigens gang, svarer Nato-sjefen kort:
– Det er bra at Norge gir F-16 til Ukraina.
Stoltenberg har tidligere advart om at donasjonen av kampfly ikke vil løse alle Ukrainas problemer på slagmarken.
Samtidig toner han ned muligheten for et mulig russisk angrep mot Romania. Der er det funnet vrakdeler som kan ha stammet fra en russisk drone.
Dersom det viser seg å stemme, vil det være et «utillatelig» brudd på Romanias suverenitet, sa landets president Klaus Iohannis onsdag. Vrakdelene blir nå nærmere undersøkt.
Men Stoltenberg mener at uansett utfall av granskingen er det lite som tyder på at Russland bevisst har prøvd å angripe et Nato-land.
– Det er ingen tegn til at dette var Russlands hensikt, sier Nato-sjefen.
Et angrep på Romania, som er medlem av Nato, kan i siste instans utløse artikkel 5 i Nato-pakten og bringe Nato i krig med Russland.
Fra salen kom det imidlertid flere kritiske spørsmål om dette stemmer.
– Da invasjonen startet, mente eksperter at Kyiv ville falle i løpet av dager og Ukraina i løpet av uker. I dag klager de samme ekspertene over mangel på framgang i framrykkingen, sier han.
Siste nytt på våpenfronten er som kjent at flere land, deriblant Norge, vil gi F-16-fly til Ukraina.
(©NTB)