EU-kommisjonen vil ha friere flyt av sosiale ytelser
EU-kommisjonen vil gjøre det enklere for folk å ta med seg sosiale ytelser og trygderettigheter over grensene. Det vil også gjelde nordmenn.
Arbeidsliv: Bedre bruk av digitale verktøy er det som skal til, mener kommisjonen, som onsdag la fram flere konkrete forslag til hvordan dette kan gjøres.
Hensikten er å få fortgang i implementeringen av felles digitale systemer i EU-landene.
– Dette skal gjøre det lettere for EUs innbyggere å flytte seg mellom land og ta med seg sine stønader over grensen, sier EU-kommisjonens visepresident og handelskommissær Valdis Dombrovskis, som onsdag presenterte forslaget.
– Fri bevegelse betyr også fri flyt av rettigheter, supplerte EU-kommissær for arbeid og sosiale rettigheter Nicholas Schmit.
Deres tilgang til trygdesystemene må fungere, slår Dombrovskis fast.
De to peker på at i dag fører ulike systemer i ulike land til mye unødvendig byråkrati om man vil flytte til et annet land og ta med seg for eksempel pensjonen sin.
– I dag har vi 3,6 millioner henvendelser i saker som gjelder ulike stønadsordninger over grensene, og mange steder må folk møte opp fysisk, sier Dombrovskis.
Derfor er det viktig å strømlinjeforme systemene, framholder de to.
Blant forslagene er at medlemslandene så fort som mulig innfører et elektronisk system for utveksling av informasjon om sosiale ytelser – EESSI.
I tillegg har kommisjonen iverksatt et pilotprosjekt rundt et eget trygdekort som skal kunne gjelde på tvers av grensene. ESSPASS er navnet det nye kortet har fått.
Kommisjonen skal nå søke støtte i EU-parlamentet og Ministerrådet for forslaget.
Flere EU-direktiver var blitt feiltolket, og rundt 80 personer var blitt dømt for trygdesvindel på feilaktig grunnlag.
På spørsmål fra NTB om også EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein vil bli omfattet av systemet, svarer de to kommissærene bekreftende.
– Dette vil også gjelde i EØS. Norge er allerede med, sier Schmit.
Onsdag ble et forslag om et felles funksjonshemningskort og et parkeringsbevis for funksjonshemmede som skal gjelde i hele EU, lagt fram.
Over 16 millioner EU-innbygger jobber, studerer eller bor i et annet EU- eller EØS-land enn hjemlandet.
Ifølge EU-statistikk kom det i fjor rundt ni millioner klager på sviktende samordning av sykepenger over grensene.
Norge har bitter erfaring med uklarheter i regelverket når det gjelder muligheten til å ta med seg trygderettigheter ut av landet. Høsten 2019 rystet den såkalte trygdeskandalen landet.
EU-kommisjonen vil også gjøre det enklere for personer med funksjonshemning å reise i medlemsland.
(©NTB)