Svakeste tall siden målingene startet – boligprisene opp 0,4 prosent i august
Boligprisene steg med 0,4 prosent i august. Det er den svakeste augustmåneden i statistikkens historie. Nå venter markedet bratt prisfall resten av året.
Økonomi og næringsliv: – Vi venter en svakere utvikling i boligprisene utover høsten, og det er ikke usannsynlig at vi får et tilsvarende forløp i boligprisene som i fjor. Høsten 2022 falt boligprisene krapt fram mot jul, før det snudde i januar med lettelsene i utlånsforskriften, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.
Boligprisene steg 0,4 prosent i august, noe som er den svakeste augustmåneden i boligprisstatistikkens historie. Korrigert for sesongvariasjoner sank de med 0,6 prosent.
Det betyr at boligprisene så langt i år har steget med 5,7 prosent på landsbasis. De siste tolv månedene har de derimot falt med 1,6 prosent, viser de ferske månedstallene til Eiendom Norge.
– Utviklingen i august var i og for seg som ventet. Det er en naturlig utvikling når rentene er økt så mange ganger som de er blitt, sier Lauridsen til NTB.
Ved inngangen til året tilsa prognosen til Eiendom Norge at prisene skulle ned 3 prosent i år. Lauridsen sier «vi får se om vi ender der», og antyder at utviklingen kan bli noe sterkere enn prognosen tilsa.
August-tallene alene vil trolig ha minimal betydning for beslutningen på rentemøtet i september, mener DNB Markets.
– Hvis boligprisene faller mer enn Norges Bank har sett for seg i høst, kombinert med et fall i den økonomiske aktiviteten, kan det bli brukt som et argument for å holde renta uendret ved september-møtet, skriver seniorøkonom Oddmund Berg.
Eiendom Norge ber på sin side sentralbanken vente med flere renteøkninger nå og ber regjeringen om å fjerne utlånsforskriften, som begrenser bankenes muligheter til å gi lån og hvor mye som kan gis i lånebeløp. Rentenivået og det faktum at gjeldsveksten nå er svakere enn både inflasjon og lønnsvekst, gjør at begrunnelsen for utlånsforskriften har falt bort, mener Lauridsen.
– En svak utvikling i bruktboligprisene vil forverre tilstandene i nyboligmarkedet, hvor vi nå har den svakeste utviklingen siden bankkrisen fra 1988 til 1992, sier han.
– Hvis produksjonen av nye boliger blir så kraftig redusert, blir det underdekning i markedet. Da får vi en backlash på et senere tidspunkt. Den virkelige krisen kommer først når boligene skulle vært ferdig bygd, men ikke kommer ut. Da blir det for få boliger på markedet og kamp om dem som er der, sier han.
Partiet Rødt mener vi trenger et alternativ til dagens boligmarked, og er blant partiene som har tatt til orde for å utvikle en ikke-kommersiell boligsektor, der prisene blir regulert.
– Det er bare mer boligbygging som kan gi oss lavere boligpriser, og vi vil advare mot den tredje boligsektoren som både MDG, Rødt og SV har tatt til orde for. Fra våre naboland vet vi at en slik sektor kommer med en betydelig opphopning av sosiale problemer. Den norske eierlinjen er en stor suksess og må videreutvikles, men da må det bygges nok boliger. Og det er et kommunalt ansvar, sier Lauridsen.
Foreningen anslår at gjennomsnittlig årlig boligbehov er 29.384 boenheter. Ved utgangen av juli er det blitt igangsatt 6.528 boenheter.
– Svikten i boligforsyningen er alvorlig for dem som trenger bolig nå. Nedbygging av kapasiteten i boligbyggingen kan føre til underforsyning i flere år fremover, sier Hiim.
Nyboligsalget på Østlandet har falt med 58 prosent på to år og er 56 prosent lavere enn det gjennomsnittlige augustsalget man har hatt de siste ti årene. Nå blir nye boligprosjekter lagt på is, skriver Dagens Næringsliv.
– I sommer så vi en kraftig økning i kanselleringer av boligprosjekter. Vi må tilbake til finanskrisen for å finne høyere tall, sier sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk analyse til avisen.
I fjor falt prisene mot slutten av året rundt 10 prosent fra årstoppen. Det er normalt for sesongen at prisutviklingen er svak og til dels negativ etter sommeren. Den utviklingen kan bli sterkere enn normalt i år, siden rentenivået er høyt og fortsatt stigende, samtidig som tilgangen på lån er noe strammere.
Overfor NTB karakteriserer han situasjonen i nyboligmarkedet som «en fullstendig krise», med salgstall som er «lavere enn vi har sett i moderne tid». Det er overhengende fare for at boligprisene skyter kraftig i været om noen år, hvis utviklingen fortsetter.
Solgte og igangsatte nye boliger i juli er henholdsvis 17 og 25 prosent lavere enn i juli 2022. Det er ingen tegn til bedring i nyboligmarkedet, krisen bare forsterker seg, skriver Boligprodusentene i en pressemelding tirsdag.