reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar på det afrikanske klimatoppmøtet i Kenya. Møtet varer fra mandag til onsdag. I 2022 lå Norges klimafinansiering på 15,5 milliarder kroner. Foto: Pontus Höök / NTB

Norge brukte 15,5 milliarder kroner på klimafinansiering i 2022

I fjor lå Norges klimafinansiering på 15,5 milliarder kroner. Det er et resultat av blant annet mobilisering av privat kapital.

Av NTB | 05.09.2023 08:24:28

Vær: – Jeg er veldig glad for at klimabistanden vår bidrar til å utløse så store investeringer fra andre. Skal vi ha en sjanse til å nå klimamålet om å holde temperaturøkningen til 1,5 grad, må vi mobilisere investeringer fra privat sektor. Disse tallene viser at vår bistand leverer på dette, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

Tvinnereim deltar på det afrikanske klimatoppmøtet i Kenyas hovedstad Nairobi. Den afrikanske union er blant arrangørene.

En stor del av økningen i norsk klimafinansiering i 2022 kom gjennom Norfunds mobilisering av privat kapital. Privat kapital ble det også hentet fra Klimainvesteringsfondet hvor mer enn 5,6 millioner kroner ble mobilisert.

Norge forpliktet seg på klimatoppmøtet i Glasgow i 2021 til å doble klimafinansieringen fra 7 milliarder kroner i 2020 til 14 milliarder kroner årlig innen utgangen av 2026.

– Tallene fra 2022 understreker viktigheten av samarbeidet mellom det private og det offentlige for at utviklingsland skal kunne bli med på innovasjonen og framskrittene som nå skjer i energisektoren, og ikke blir sittende igjen med en utdatert og kostbar fossil energisektor, sier klima og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Han mener regjeringen nå må øke dette målet betraktelig for de kommende årene.

Målet med Klimainvesteringsfondet er å bidra til å redusere eller unngå klimagassutslipp ved å investere i fornybar energi i utviklingsland.

– Dette er et viktig signal å komme med til FNs klimaforhandlinger senere i år. Likevel viser det at regjeringens mål om å doble klimafinansieringen innen 2026 var alt for puslete, sier seniorrådgiver Håkon Grindheim i Kirkens Nødhjelp.

(©NTB)

Flere nyheter: