Menu
Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan drøfter betingelsene for en gjenopptakelse av kornavtalen på sitt møte i Sotsji. Foto: Kreml Pool Photo via AP / NTB

Kornavtalens framtid fortsatt uavklart etter møtet mellom Putin og Erdogan

Presidentene Vladimir Putin og Recep Tayyip Erdogan klarte ikke å sikre kornavtalens framtid under sitt møte i den russiske feriebyen Sotsji ved Svartehavet.

Av NTB | 04.09.2023 16:24:52

Økonomi og næringsliv: Putin takket Erdogan for konstruktive samtaler og gjentok at Russland først vil forhandle om en fornyet avtale når de russiske kravene blir innfridd. Dette er den samme formuleringen som Russland har brukt helt siden avtalen ble avviklet i slutten av juli.

Selv om møtet ikke munnet ut i enighet om en ny avtale, framholdt Erdogan at Tyrkia har utarbeidet nye forslag i samarbeid med FN. Ingen representanter for FN eller Ukraina deltok på møtet i Sotsji.

– Vi har forberedt en pakke med forslag sammen med FN. Jeg tror det er mulig å få resultater og at en løsning som innfrir tyrkiske forventninger, vil bli oppnådd snart, sa Erdogan under en felles pressekonferanse.

Putin sa at Russland vil vurdere å gjenopprette kornavtalen så snart restriksjonene på eksporten av russiske landbruksprodukter er fullt og helt opphevet.

Det er svært sjelden en leder for et Nato-land besøker Russland mens krigføringen pågår i Ukraina. Men Erdogan har påtatt seg rollen som en slags megler mellom Russland og Ukraina og har ikke sluttet seg til de vestlige sanksjonene.

Møtet mellom de to lederne er det første siden Erdogan ble valgt til en tredje periode som Tyrkias president i mai.

Ukrainas utenriksminister sier han forventer at president Volodymyr Zelenskyj vil snakke med Erdogan etter møtet med Putin.

– Det er tillit i forholdet mellom president Zelenskyj og president Erdogan, sier Dmytro Kuleba.

Avtalen blir omtalt som livsviktig for matforsyningene til millioner av mennesker i Afrika og Midtøsten. Samtidig trenger Ukraina sårt eksportinntektene.

Ledelsen i Kreml sier at avtalen ikke imøtekommer russiske interesser og krever flere endringer dersom den skal vekkes til live. Russerne vil ha lettelser i sanksjonene, blant annet når det gjelder eksport av korn og gjødsel, forsikring av skip og tilgang til internasjonale betalingsordninger.

I tiden etter at avtalen ble innstilt har Russland intensivert angrepene mot ukrainske kornlagre og infrastruktur for eksport. Ukraina hevder at flere titall tusen tonn med korn er blitt ødelagt.

I de siste ukene har myndighetene i Kyiv klart å få ut noen lasteskip via en korridor som følger kysten langs Romania og Bulgaria, til tross for faren for angrep. President Volodymyr Zelenskyj sa senest lørdag at ytterligere to skip har kommet seg ut av Svartehavet via denne skipsleden.

Dette er for det meste skip som har ligget innestengt siden krigsutbruddet i fjor, og flere har jernmalm i lasterommet.

De to presidentene møttes til samtaler i tre timer, fordelt på to runder. De utvekslet synspunkter på kornavtalen, krigen i Ukraina og en rekke tosidige og regionale spørsmål.

Russiske myndigheter kunngjorde i slutten av juli at den ett år gamle avtalen om eksport av ukrainske landbruksprodukter gjennom en trygg korridor i Svartehavet inntil videre er lagt på is. Avtalen kom i stand med hjelp av FN og Erdogan personlig.

USA og EU avviser de russiske kravene og sier at sanksjonene ikke er rettet mot russisk eksport av korn og kunstgjødsel.

(©NTB)

Flere nyheter: