Menu
Nobelstiftelsen snudde og trakk tilbake invitasjonen til Russlands ambassadør til prisutdelingen etter at kongen uttrykte tvil om han ville komme. Her er han ved utdelingen av fysikkprisen i 2018 i Stockholms konserthus. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB

Ekspert: Nobelstiftelsens opptreden kan skape tvil om Sveriges verdier

Nobelstiftelsen droppet invitasjonen til Russlands ambassadør. Men invitasjonen og kuvendingen kan ytterligere skade Sveriges noe medtatte renomme, mener en merkevareekspert.

Av NTB | 03.09.2023 21:44:51

Kuriosa og kjendiser: I løpet av bare litt mer enn et døgn gjorde Nobelstiftelsen helomvending, og invitasjonene til Russlands, Irans og Belarus’ ambassadører til årets prisutdeling i Stockholm ble trukket tilbake.

De kraftige protestene, men også hoffets beskjed om at «kong Carl Gustaf ikke har bestemt seg for om han skal medvirke eller ikke», fikk Nobelstiftelsen til å snu.

Stiftelsen forklarte kuvendingen med at kritikken mot å invitere ambassadørene ble for hard.

Hun mener at episoden skaper tvil om hva Sverige står for som nasjon.

Ossiansson påpeker at i en slik sammenheng handler det om å være rak i ryggen og tydelig og innse konsekvensene av sin handling.

Dessuten viser hun til at Sverige som land og EU-medlem har tatt tydelig stilling til krigen i Ukraina og også deltar i boikotten av Russland.

– Nå blir reaksjonen så kraftig fordi Nobelstiftelsen framstår som tonedøv, og det skapes tvil om hvor de egentlig står. Alt handler om at man er tydelig i sine beslutninger, sier hun videre.

Nobelstiftelsen har jobbet hardt de siste årene for å gjenopprette sitt gode navn og rykte etter saken med den såkalte kulturprofilen som gjorde stor skade på Svenska Akademien, som står for litteraturprisen.

– Jo flere hendelser der vi får negativ oppmerksomhet og der det stilles spørsmål ved våre holdninger, desto mer sås det tvil om hva vi egentlig står for som nasjon, sier Ossiansson.

Den norske Nobelkomiteen har i alle år rutinemessig invitert samtlige ambassadører til utdelingen av fredsprisen, uten at det har fått slike reaksjoner som Nobelstiftelsens invitasjoner.

– Indirekte kan man tolke det som at «vi gjorde ingenting galt, men dere protesterte så mye at vi har måttet endre oss», sier Eva Ossiansson, som er varemerkeekspert ved Handelshögskolan ved Göteborgs universitet.

– Da blir det litt rart når Nobelstiftelsen går vekk fra dette og inviterer dem. Man kan heller ikke si at de alltid har vært upolitiske når de tidligere har tatt stilling til hvilke politiske partier i riksdagen som skal inviteres. Hvorfor kan de da ikke ta stilling i denne saken, spør hun.

Ossiansson mener at reaksjonene på invitasjonene og kuvendingen trolig raskt ebber ut. Men det kan likevel bidra til et enda mer negativt bilde av Sverige, som fra før er sterkt medtatt av den siste tidens koranbrenninger, demonstrasjoner, skyteepisoder og eksplosjoner.

(©NTB)

Flere nyheter: