Politisk strid i Sverige om invitasjon av Russland og Iran til Nobelbankett
Sveriges statsminister Ulf Kristersson misliker at Russland og Irans ambassadører er invitert til Nobelbanketten. Invitasjonene skaper politisk strid.
Politikk: Det er Nobelstiftelsen, som arrangerer den høytidelige banketten, som i år har endret praksis og nå inviterer alle partiledere i Riksdagen og alle ambassadører i Sverige.
I fjor ble ikke ambassadørene fra Russland, Belarus og Iran invitert, de to første som en reaksjon på invasjonen i Ukraina, Iran som en følge av de brutale politiaksjonene mot protestbølgen i landet.
– Nobelstiftelsen inviterer selvsagt hvem de vil. Men som mange andre ble jeg overrasket over at Russland er invitert, sier Kristersson til AFP.
Han legger til at han ikke ville ha gjort det slik hvis han skulle stå for invitasjonene til en tildelingsseremoni og at han forstår at mange både i Ukraina og Sverige er opprørt.
– Nobelstiftelsen har besluttet å etablere en ny praksis for innbydelser til Nobel-festen og kommer i år til å invitere samtlige partiledere fra partiene i Riksdagen. Vi lever i en stadig mer polarisert verden. Nobelprisen representerer motsatsen til polarisering, nasjonalisme og populisme. De prestasjoner vi belønner, forutsetter åpenhet og dialog mellom mennesker og nasjoner, og vi ønsker å bidra til mer slik dialog, sier Helgesen i en uttalelse.
Partilederne for Centerpartiet, Miljöpartiet og Vänsterpartiet har gjort det klart at de uteblir som en reaksjon på at den russiske ambassadøren er invitert.
– Det er ingenting å feire sammen med Russlands ambassadør, sier Miljöpartiets talsperson Märta Stenevi på X/Twitter.
Men Kristdemokraternas leder Ebba Busch sier det er Nobelstiftelsen som står bak invitasjonene og at hun har tenkt å gå på banketten 10. desember.
– Skal man fra år til år bestemme hvilke land som gjør seg fortjent til å være til stede, har man et veldig arbeid framfor seg. Det er ikke bare i Europa det føres krig. Vi har krig i Afrika og Asia også, sier Njølstad til TT.
Han mener det er spesielt viktig at representanter for autoritære regimer, land som fører aggresjonskrig i andre land, får høre fredsbudskapet.
Statsminister Kristersson er blant dem som reagerer.
Det er Nobelstifelsens norske leder, tidligere klima- og miljøminister Vidar Helgesen, som opplyser om endringene.
Også Sverigedemokraterna, som tidligere har vært uønsket, er i år invitert, men partileder Jimmy Åkesson sier han er opptatt den dagen og kommer ikke til å gå.
Nobelstiftelsen får ikke kritikk fra sin norske søsterorganisasjon, Den Norske Nobelkomite. Direktør for Nobelinstituttet og sekretær for komiteen, Olav Njølstad, sier at Norge i over 70 år har fulgt den praksis at alle lands ambassadører og alle representanter på Stortinget blir invitert.
(©NTB)