reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Antall nye tilfeller av bukspyttkjertelkreft holder seg på rundt 1000 hvert år, mens antallet som dør har økt fra rundt 800 for noen år siden til 963 i fjor. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Dødstallene stiger for bukspyttkjertelkreft

Aldri før har så mange dødd av bukspyttkjertelkreft i Norge som i 2022. Kreftformen er av de aller mest dødelige.

Av NTB | 21.08.2023 13:55:11

Vitenskap og teknologi: 963 kvinner og menn døde av bukspyttkjertelkreft i 2022, viser nye tall fra Dødsårsaksregisteret. I 2021 var det 834 dødsfall, og i årene før det lå antall døde rundt 800.

Samtidig er antall personer som får diagnosen hvert år, omtrent den samme. Forekomsten har vært ganske stabil på rundt 1000 nye tilfeller i året.

– Vi ser ikke noen tilsvarende økning i antall dødsfall for noen andre kreftsykdommer – heldigvis – men dette understreker bare hvor viktig det er med mer satsing på bukspyttkjertelkreft, sier Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret.

Samtidig erkjenner ekspertene at det veldig høye dødstallet i 2022, kan være litt tilfeldig.

– Hva må til for å få et etterlengtet gjennombrudd for bukspyttkjertelkreft? Kan denne krefttypen bli kvitt verstingstempelet, er blant spørsmålene.

– Håpet er at forskerne klarer å finne en måte å oppdage bukspyttkjertelkreft på et tidligere tidspunkt. Da vil flere kunne overleve kreftformen mer enn 8 av 10 dør av i dag, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

Kreftforeningen slår alarm om utviklingen i en kronikk i Aftenposten mandag, og etterlyser økt satsing for å bedre situasjonen. Der heter det blant annet at de som har jobbet lenge med kreft, opplever det som at bukspyttkjertelkreft er blitt «sinken i kreftklassen».

En årsak til høy dødelighet, er at diagnosen kreft i bukspyttkjertelen ofte settes sent. Symptomene er ofte diffuse, lite uttalte og kan variere. Pasientene lar være å gå til legen, og når de gjør det, har ofte sykdommen spredt seg.

(©NTB)

Flere nyheter: