Warholm ler av «gamling-stempel»: – Det har ikke blitt så galt
Karsten Warholm (27) ble presentert som friidrettens «grand old man» da han møtte pressen foran Budapest-VM torsdag. Det fikk hekkstjernen til å le godt.
Kultur og underholdning: Warholm deltok på et pressemøte i regi av Puma, før han etterpå møtte norske medier i den ungarske hovedstaden. Konfrontert med veteranstempelet han ufrivillig fikk tildelt, trekker Warholm kjapt på smilebåndet til NTB.
– Det har ikke blitt så galt, men det som er helt sykt, er at jeg i 2017 var 21 år og tok mitt første VM-gull. Da fikk jeg en «Rising Star»-pris. Nå er jeg blitt blant dem som er godt erfarne. Tiden går fort på idrettsbanen, jeg begynner å merke det.
– Hvor lenge tenker du at du kan holde det gående på dagens nivå?
– «Grand old man» kan jeg være ganske lenge. Det er tittel man ikke vokser fra så fort, men det er ikke alle forunt å være på toppnivå i en sprintdistanse så lenge. Min filosofi er å pushe på så lenge jeg kan, og så vil man naturlig skjønne når pendelen går den andre veien. Foreløpig føler jeg at jeg er i en bra «drive», smiler den regjerende OL-mesteren.
27-åringen har allerede oppnådd det aller meste på friidrettsbanen, men aldersmessig er det ingenting i veien for at han står foran sine aller beste år som utøver.
– Jeg håper det. Det hadde vært fantastisk. Jeg kan være enig i den påstanden, men det handler også hvor mye du har tatt ut. Jeg har vært profesjonell i mange år. Sånn sett er jeg heldig å ha en person som Leif (Olav Alnes, trener), som har litt triks i verktøyboksen, smiler Warholm.
– Virkemidlene du putter inn i treningen er ekstremt viktig for prestasjonen du skal sitte igjen med, legger han til.
Motivasjonen er det ingenting i veien med.
– Dette har blitt en livsstil for meg. Jeg lever for de øktene jeg løper, og da klarer man også å sette seg i en posisjon der man er på skuddhold på hver eneste økt.
Warholm reiste til Budapest med noe å revansjere. Han ble nummer sju i fjorårets VM-finale i amerikanske Eugene etter å ha vært skadd store deler av sesongen.
Utgangspunktet foran årets mesterskap er ganske annerledes.
– Det er veldig stor forskjell. Jeg føler jeg nå har kunnet løpe noen konkurranser der jeg har sett at jeg stabiliserer meg på gode tider. Også i fjor måtte jeg fortelle meg selv at det så bra ut, men det er lettere å tro på det nå, smiler Warholm.
27-åringen har vært utilnærmelig hittil i år. I sesongåpningen på Bislett Games suste han inn til den uhyre sterke tiden 46,52. Under Diamond League-stevnet i Stockholm i begynnelsen av juli fulgte han opp med en ny seier på 47,57.
Fire dager senere dundret sunnmøringen inn til 46,76 under NM på Jessheim, en svært sterk tid tatt i betraktning av at han løp uten konkurrenter på samme nivå. For den prestasjonen ble han belønnet med kongepokalen.
Warholm vet godt at han er VM-favoritt og aksepterer rollen. Samtidig er han ikke uberørt.
– Det er et ekstra press. Om det ikke er en kinkig situasjon, kjenner man på det når det eneste som er godt nok er å være best i verden. Det er det for meg også. Det er bare gull som er godt nok. Så må man bare leve med konsekvensene. sier han til NTB.
Warholm har verdensrekorden på 400 meter hekk. Den lyder på 45,94 og stammer fra Tokyo-OL i 2021.
Til Budapest kom han som den store favoritten til å ta gull på spesialøvelsen 400 meter hekk. Resultatene tidligere denne sesongen har sørget for det.
Torsdagens pressekonferanse fant sted ved Puma House i hjertet av Budapest. Først skulle internasjonal presse ha sitt. Deretter ventet hjemlige journalister.
Warholms hittil siste løp denne sesongen fant sted under Diamond League-stevnet i Monaco 21. juli. Der satte han årsbeste med 46,51, hundredelen raskere enn tiden på Bislett i juni.
(©NTB)