Joker i eksil når Spanias nasjonalforsamling trer sammen
Når nasjonalforsamlingen i Spania møtes for å velge sin leder, sitter separatistlederen som kan avgjøre hvem som skal styre landet, fortsatt i eksil i Brussel.
Politikk: De 350 folkevalgte samles i Madrid torsdag, drøyt tre uker etter valget. Der skal de velge en ny leder for forsamlingen, samt fire nestleder og fire sekretærer.
Mange ser på møtet som en innledende runde før en tillitsvotering for en ny regjering i september. Hvordan den regjeringen skal se ut, er det foreløpig ingen som vet, ettersom verken venstre- eller høyresiden kan sette sammen et styringsdyktig flertall etter valget.
Høyrepartiet Partido Popular (PP) ble det største partiet med 137 plasser. Selv med støtte fra høyrepopulistene i Vox (33 plasser) og ett enkeltmannsparti er PP-leder Alberto Núñez Feijóo fem stemmer unna de 176 som trengs for å ha flertall i forsamlingen.
Sosialdemokratene (PSOE) fikk 121 plasser og støttes av venstreradikale Sumar (31 plasser) og både baskiske og katalanske separatister. Med et regionalt enkeltmannsparti på laget kan PSOE samle like mange stemmer som høyresiden: 171.
– Vi har ingen interesse av å forhandle om innsettelsen av en statsminister i Spania, men vi er interessert i å forhandle om en løsning av konflikten Spania har med Catalonia, sier Laura Borras, som er en del av Junts-ledelsen.
Mandag brøt også Puigdemont stillheten etter valget og la ut en melding i sosiale medier der han peker på den økte spenningen før torsdagens avstemning.
– Når viktige datoer som 17. august nærmer seg, blir folk nervøse og byr stadig høyere, sier separatistlederen og ber sine tilhengere ha «tålmodighet, utholdenhet og perspektiv».
Dersom ingen av sidene klarer å få støtte i nasjonalforsamlingen til å danne regjering, kan det gå mot nyvalg i Spania senere i år.
Dermed kan de katalanske separatistene i Junts blir tungen på vektskålen, og mange vil følge med på hvordan partiet stemmer torsdag. Junts ble grunnlagt av Carles Puigdemont, som lever i eksil i Belgia. I hjemlandet er han etterlyst for oppvigleri etter et mislykket forsøk på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017.
Begge sider kjemper om gunsten til et parti fra Kanariøyene med én representant, men til syvende og sist er det de sju stemmene fra Junts som avgjør. Og de stiller høye krav for å gi sin støtte til en av blokkene. De vil ha amnesti for alle som rettsforfølges i Spania etter den mislykkede forsøket på løsrivelse, og de vil ha en folkeavstemning om selvstyre.
(©NTB)