Inflasjonen dempet seg: Venter at renta settes opp med 0,25 prosent
Konsumprisindeksen økte med 5,4 prosent siden juli i fjor. Samtidig falt Kjerneinflasjonen til 6,4 prosent, noe som styrker tanken på en enkel renteheving til uken.
Økonomi og næringsliv: – Det fallet i kjerneinflasjonen var viktig, og i tråd med konsensus. Det er et tydelig omslag, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capitals til Dagens Næringsliv.
Han mener dagens tall er en lettelse.
Torsdag neste uke er det rentemøte i Norges Bank. Spørsmålet i den forbindelse er om sentralbanken vil heve renta med 0,25 eller 0,5 prosentpoeng.
Nordea-analytiker Dane Cekov peker på at fallet i kjerneinflasjonen, en indikator som ekskluderer priser på mat, energi, alkohol og tobakk, ikke er høy nok til å endre sentralbankens planer. Han venter derfor en renteøkning på 0,25 prosentpoeng i neste uke.
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank sier til NTB at dette er en skikkelig gladnyhet for Norges Bank og for folks rente.
– Det er trolig den første positive rente-overraskelsen vi har fått i år. Denne oppdateringen er en tydelig beskjed til sentralbanksjef Ida Wolden Backe og Norges Bank før neste ukes rentemøte, mener han.
– Matvareprisene hadde en historisk høy månedsendring fra juni til juli i fjor. Vi har ikke målt en tilsvarende høy vekst i prisene fra juni til juli i år, noe som gjør at tolvmånedersveksten for matvareprisene faller i juli, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.
– Oppgangen i matvareprisene fra juni til juli kan ses i sammenheng med de årlige forhandlingene mellom butikkjeder og leverandører. I tillegg fases effektene fra årets jordbruksoppgjør inn i juli, sier Kristiansen.
I juli var det spesielt økte priser på kjøtt, melk og ost som trakk opp indeksen.
Det har vært store forskjeller i strømprisene siden høsten 2021. Juli i år var den første måneden siden strømstøtteordningen ble innført der ingen av prisområdene landet er delt inn i hadde høy nok markedspris til å kvalifisere for strømstøtte, skriver SSB.
Fallet i kjerneinflasjonen til 6,4 prosent i juli er høyere enn Norges Banks anslag på 6,3.
Konsumprisindeksen steg på sin side med 0,4 prosent fra juni til juli i år, og var i juli 5,4 prosent høyere enn for ett år siden. Dette er 1,0 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten som ble målt i juni, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
Fra juli i fjor til juli i år steg matvareprisene med 9,2 prosent. Dermed steg matvareprisene med 3,2 prosent fra juni til juli i år. Det har vært flere måneder på rad med økte priser på matvarer. Fra juni i fjor til juni i år var stigningen på hele 13,7 prosent.
Blant varene som demper tolvmånedersveksten i juli finner vi bensin, diesel og strøm. Fra juli 2022 til juli 2023 falt prisene på bensin og diesel med henholdsvis 15,2 prosent og 21,0 prosent.