Menu
Store mengder vann fosset nedover Glomma etter at demningen ved Braskereidfoss kraftverk brast onsdag. senere samme kveld, er situasjonen stabil og vannstanden ikke økende. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Vannstanden øker ikke lenger etter at demning brast i Våler

Situasjonen ved Braskereidfoss kraftverk er stabil etter at demningen i Våler brast. De evakuerte kunne onsdag kveld flytte hjem.

Av NTB | 09.08.2023 20:05:00

Natur og miljø: Beboerne i 10–15 husstander som ble evakuert da situasjonen ved kraftverket var som mest prekær, kunne onsdag kveld flytte hjem igjen. Det opplyser ordfører May-Liss Sæterdalen i Våler kommune til NTB.

Flomslusene på kraftstasjonen på Braskereidfoss i Våler åpnet seg ikke som de skulle da ekstremværet Hans førte til svært stor vannføring i elva. Vannet flommet derfor over demningen og inn i stasjonen.

Forsvaret og politiet vurderte en stund om de skulle sprenge sluser for at vannet kunne strømme gjennom demningen.

Det var onsdag kveld et beredskapsmøte om situasjonen etter at demningen i Våler kommune brast tidligere på dagen.

Store mengder vann fosset nedover Glomma da dammen brast. Etter et beredskapsmøte om situasjonen, hvor også NVEs flomvarslingstjeneste og Damtilsynet var representert, melder Statsforvalteren onsdag kveld at situasjonen er stabil.

– Det er nå tilnærmet lik vannstand oppstrøms og nedstrøms kraftverksdammen, skriver Statsforvalteren i Innlandet i en epost til NTB.

– NVE melder at det ikke vil bli noen ytterligere økning i vannstand nedstrøms på grunn av bruddet i dammen. Dambruddsbølgen er liten, og blir mindre og mindre nedover vassdraget, skriver Statsforvalteren.

Det er fortsatt innsatspersonell i området som overvåker stedet der bruddet i dammen er. Veier i området og annen infrastruktur er berørt, og dermed kan det være begrensninger på ferdsel i området inntil videre.

I tillegg til Statsforvalteren i Innlandet og Våler kommune, deltok Grue, Åsnes, Elverum, Sør-Odal og Kongsvinger, samt Midt-Hedmark brann og redning, Sivilforsvaret og Länsstyrelsen i Värmland, på beredskapsmøtet.

– Vi har ikke oversikt over hvilke konsekvenser dette har får innbyggerne, næringslivet og landsbruket i kommunen ennå. Det er ikke det vi har konsentrert oss om i dag. I dag har vi konsentrert oss om å berolige innbyggerne, sier Sæterdalen.

– Det var en ganske spesiell situasjon, med en demning som kunne briste og et kraftverk som ikke fikk åpnet flomlukene. Som innbygger er det skummelt, men vi har tross alt vært heldige, sier Sæterdalen.

Vannstanden ved Elverum er i ferd med å kulminere på et nivå som er omkring 25 cm under nivået fra flommen i 2018.

Flere nyheter: