reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
To værstasjoner på Svalbard endte med målinger over det som kalles polarklima i juli. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Varmerekord på Svalbard – for første gang målt over 10 grader i snitt

For første gang har det vært målt over polarklima på de arktiske værstasjonene på Svalbard. Det meste av Sør-Norge var kaldere enn normalt i juli.

Av NTB | 01.08.2023 16:13:06

Vær: – Det har ikke tidligere vært målt høyere gjennomsnittstemperatur på Svalbard i noen enkelt måned, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Svalbard lufthavn var den varmeste stasjonen med en gjennomsnittstemperatur på 10,1 grader, som er 3,1 grader over normalen. Pyramiden målte 10 grader.

– Denne sommeren ligger an til å bli en av de varmeste som er målt. I fjor ble det satt rekord med den varmeste målingen som inntil da var gjort siden målingene startet i 1901, opplyser Isaksen.

Svalbard er et av stedene i verden som for øyeblikket varmes opp raskest. Vi ser temperaturøkning i alle sesongene, sier Isaken.

– Akkurat i sommer har Svalbard hatt mange dager med lite skyer og mye sol. Dette har bidratt til oppvarmingen vi nå ser rundt Longyearbyen, opplyser han.

Temperaturøkningen er normalt størst på høsten og vinteren. Hovedårsaken til oppvarmingen som helhet er at sjøisen rundt Svalbard smelter, sier klimaforskeren.

Landet som helhet endte i juli 0,1 grader under normalen, opplyser Meteorologisk institutt i oppdateringen.

Det var «varmt» og «svært varmt» i nordlige deler av Nordland og i Troms. Samtidig lå det meste av Sør-Norge under normalen.

Fylkene Rogaland og (gamle) Oppland fikk henholdsvis 120 og 80 prosent mer nedbør enn normalen. For begge fylkene var juli den 3. våteste målt siden 1901.

I Nordland og Troms var det på sin side «tørt» eller «svært tørt», og i indre deler av nordlige Nordland og sørlige Troms var det «ekstremt tørt».

To værstasjoner på Svalbard endte med målinger over det som kalles polarklima i juli, skriver Meteorologisk institutt i en oppdatering.

Om denne sommeren overgår fjoråret, avhenger av utviklingen i august, legger han til.

Det har vært vått, til dels ekstremt vått, i store deler av Sør-Norge. Norge har vært todelt, men sett under ett falt det 25 prosent mer nedbør enn normalt, skriver Meteorologisk institutt.

(©NTB)

Flere nyheter: