Menu
En sikkerhetsvakt ser til en hjemløs mann i sentrum av Los Angeles torsdag. Foto: Damian Dovarganes / AP / NTB

Nær 200 millioner amerikanere bor i områder med hete- eller flomvarsel

Rundt 60 prosent av befolkningen i USA bor i områder med farevarsler for ekstremvarme eller flom. Landets strømnett sliter også med å holde kapasiteten.

Av NTB | 28.07.2023 16:53:01

Økonomi og næringsliv: Ekstremtemperaturene som har herjet i Midtvesten og de sørlige delstatene de siste ukene, er på vei nord- og østover i landet.

Torsdag skapte varme og fuktighet en opplevd temperatur på rundt 38 grader i byer som Washington D.C., Philadelphia og New York. Fredag viser prognosene temperaturer på 5 til 8 grader over normalen for årstiden.

60 prosent av befolkningen befinner seg denne uka i områder hvor det er utstedt farevarsler for enten høy varme eller flom. Det er meldt kraftige tordenbyger de neste dagene i Great Lakes-området nordøst i landet og i delstaten Ohio litt lenger sør.

I tillegg til ubehaget hvis strømnettet bryter sammen, kan resultatet også bli teknisk sammenbrudd som gir miljøskader når utstyret starter opp igjen. Landets største kraftnett, PJM Interconnection, har hevet beredskapsnivået og er bekymret for om de vil ha strøm nok den neste tiden.

– PJM genererer foreløpig nok kraft til å møte den ventede etterspørselen, men operatørene holder nøye tilsyn med nettet for å fange opp enhver uventet endring som måtte skje, uttaler talsmann Jeffrey Shields til nyhetsbyrået AP.

Også flere andre nettselskaper i USA har utstedt lignende varsler, deriblant i områder i Midtvesten, delstater nord i landet og i California.

Også nettene har vært rekordvarme, med minimumstemperaturer på over 30 grader.

I havet utenfor den sørlige delen av Florida i USA ble det mandag kveld målt 38,4 grader. Det kan være ny global rekord.

På verdensbasis blir juli høyst sannsynlig den varmeste måneden som noen gang er registrert. De menneskeskapte klimaendringene fører til at nye varmerekorder kommer hyppigere enn før.

I USA produseres mesteparten av strømmen med gass eller kull. Det betyr at økt bruk av aircondition øker utslippene av klimagassen CO2.

Den ekstreme varmen øker belastningen på noen av landets største kraftnettverk, noe som kan føre til strømbrudd. I New York City er innbyggerne bedt om å skru ned effekten på airconditionanleggene sine for å spare strøm.

Byen Phoenix i Arizona har i store deler av juli hatt opptil 48 varmegrader, og fortauene er så glovarme at de kan gi brannskader. Varmen krever liv blant byens hjemløse.

(©NTB)

Flere nyheter: