Fikk betalt for å bruke strøm
Det ble historiske lave priser på strøm i Norge store deler av dagen søndag. I en periode var strømprisene så lave at du faktisk fikk betalt for å bruke strøm.
Strømkrise: Det har flere ganger vært negative strømpriser på ettermiddene de siste månedene, men ikke på dette nivået.
På det meste var strømprisen nede -61,84, dette skjedde mellom klokken 14 og 15 søndag ettermiddag.
Selv om strømprisen er null, må du betale for forbruket i form av nettleie, men når prisen er negativ vil etterhvert mye av nettleiekostnaden bli spist opp.
Med en negativ strømpris på -61,84 vil du normalt tjene penger på å bruke strøm.
Den negative prisen må overstige rundt -50 øre per kWt for at vi faktisk skal få betalt, opplyser Kommunikasjonssjef energi Atle Simonsen i Lyse AS til Aftenbladet.
– Selv om spotprisen på strøm er negativ i noen timer, må vi betale for nettleie og avgifter til staten, opplyser Simonsen.
Negative strømpriser også mandag
Mandag ettermiddag går strømprisen igjen ned under null, men stopper denne gang på -1,05 øre per kWh.
Det er dårlig vær med mye vind i våre naboland som skaper overproduksjon av vindkraft.
Etterhvert som havvind blir utviklet i Norge vil denne effekten forsterkes.
Strømprisen vil måtte subsidieres i mange år
Pareto Securities har kommet frem til at havvindprosjekter i Sørlige Nordsjø II vil kreve mellom 90 og 130 øre/kWh, for å være lønnsomme. Det vil bety enda dyrere prosjekter for regjeringen.
For Utsira Nord vil strømprisen kunne bli enda høyere.
– Det er mye usikkerhet nå på grunn av prisutviklingen for Utsira Nord, sier Sjefforsker i Sintef Energi, John Olav Giæver Tande til E24.
Havvind vil dermed være helt avhengig av tunge årlige subsidier, finansiert av skattebetalerne.
– Flytende havvind er en teknologi som er i et veldig tidlig utviklingsløp. Så det vil koste mer enn bunnfast. Men når teknologien modner og man har fått volum i industrien, så kan det være konkurransedyktig, sier han til avisa.
Ifølge NVE ligger investeringskostnadene for havvind på 29 – 50 millioner kr/MW, avhengig av om det er bunnfaste eller flytende installasjoner. Tilsvarende tall for landbasert vindkraft i Norge er om lag 9-11 millioner kr/MW.