Menu
Forsker Stein Mortensen og Julie Marie Aga i Agapollen på Bømlo for å samle inn blåskjell for å teste dem for parasitten Marteilia refringens. Fotograf: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet

Feltlaboratorium for blåskjell på Bømlo

I en nedlagt østersdam på Bømlo søker forskere etter svar på hvordan den dødelige sykdommen marteiliose utvikler seg i blåskjell.

Av Egil M Solberg | 07.07.2023 09:15:11

Forskning: I 2016 ble parasitten Marteilia refringens oppdaget i blåskjell på Bømlo under et overvåkingsprogram for skjellsykdommer. Dette vekket bekymring da norske blåskjell tidligere ble ansett som friske.

Doktorgradskandidat Mats Bøgwald har viet sin forskning til å kartlegge utbredelsen av parasitten. Etter flere års testing har det blitt funnet at østersene i området er helt friske, mens blåskjellene er infisert med Marteilia refringens.

Denne parasitten forårsaker marteiliose, en sykdom som fører til avmagring og skader i fordøyelsessystemet hos blåskjellene.

Forskerne Stein Mortensen og Julie Marie Aga samler inn blåskjell fra Agapollen på Bømlo for å teste dem for parasitten.

Stedet gir det perfekte miljøet for et feltlaboratorium, opplyser Havforskningsinstituttet.

De undersøker nå hvordan marteiliose utvikler seg under ulike temperaturer, med hypotesen om at temperatur og miljø påvirker spredningen av sykdommen.

Flere nyheter: