Tour de France-sirkuset inn i urolige Frankrike: – Vil nok være preget
Tour de France-rytterne krysser mandag grensen til et Frankrike preget av opptøyer og voldeligheter. Uno-X-sjefen tror det vil merkes.
Sport: Opptøyer har herjet Frankrike etter at en 17-åring ble skutt og drept av politiet tirsdag i forrige uke. Biler og offentlige bygg er blitt satt i brann, og politiet har utkjempet gatekamper mot ungdommer rundt om i landet.
Natt til mandag var 45.000 polititjenestemenn utstasjonert for tredje natten på rad for å holde kontroll på situasjonen. Da ble det meldt om både færre pågripelser og mindre vold.
Tirsdag skal Tour de France-rytterne for første gang i årets utgave sykle på fransk jord. Etter at rittet har vært innledet i Spania, er målgangen på den tredje etappen i Bayonne.
I Uno-X-leiren har man den spente og urolige situasjonen i bakhodet.
– Jeg synes det er trasig. Det er leit å se, og jeg håper de får kontroll over en situasjon som helt sikkert har årsaker som er dype og vanskelige å forklare for en menigmann som står og skal gjøre et sykkelløp, sier teamsjef Jens Haugland til NTB.
– Men det er klart, jeg tror nok det er et Frankrike som kommer til å være preget av dette, fortsetter han.
– Vi er en del av en organisasjon og en arrangør som har veldig god kontroll på det de gjør. Vi må bare lene oss på det, sier Uno-X-sjef Haugland.
– Det bruker jeg ikke energi på nå. Der lener vi oss fullt og helt på den informasjonen vi hele tiden får underveis.
– Ja, det gjør for så vidt det. La oss håpe at ting får roet seg litt. Jeg håper det blir en trygg og fin reise for guttene, og at man får gjennomført Tour de France. Rittet er en fest for alle de byene man skal gjennom de neste ukene, sier Haugland.
– Det varierer nok litt fra by til by hvor mye opptøyer det er, og så er det mye opptøyer på natta og ikke så mye på dagen. Jeg får håpe de ikke brenner ned bussen vår eller noe sånt, sier Søren Wærenskjold til NTB.
– Jeg er ikke så bekymret, men selvfølgelig kan det være at de vil ha oppmerksomhet rundt saken. Vi får bare håpe at det ikke skjer, sier Mandal-gutten.
Edvald Boasson Hagen er på samme linje som Uno-X-konkurrenten.
– Det er ikke bra lesning det vi har sett i mediene. Jeg håper de slutter med opptøyene, men utover det er det ASO (Tour-arrangøren) som får ta stilling til disse tingene, sier han til NTB.
– Jeg er ikke bekymret, men håper bare de demonstrerer andre steder enn der vi skal sykle, legger Rudsbygd-gutten til.
Den drepte 17-åringens bestemor kan ha bidratt til den relative roen. I et intervju søndag tok hun til orde for en slutt på opptøyene.
Den neste storbyen Tour de France skal besøke, er Bordeaux. Der er det målgang på etappe nummer sju.
Tour de France-sjef Christian Prudhomme sa for noen dager siden at han og staben følger situasjonen rundt opptøyene i hjemlandet tett. Arrangøren er beredt til å ta grep dersom det er påkrevet.
Rytterne har naturligvis også fått med seg det som har skjedd i Frankrike de siste dagene. Pansrede kjøretøy er tatt i bruk for å få kontroll på opptøyene.
Natt til mandag ble det meldt om 157 pågrepne i Frankrike. Til sammenligning var det over 400 pågrepne natt til søndag og over 1300 natt til lørdag.
(©NTB)