Menu
Olje- og gassgiganten Shell var blant de som importerte mest russisk LNG i fjor, ifølge organisasjonen Global Witness. Illustrasjonsfoto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Oljegigantene Total og Shell forsvarer handel med Russland

To europeiske oljeselskaper var blant dem som kjøpte mest flytende naturgass (LNG) av Russland i fjor. Det er lovlig, men Global Witness ber EU endre reglene.

Av NTB | 02.07.2023 19:34:42

Politikk: De europeiske oljeselskapene Total Energies og Shell var de tredje og fjerde største importørene av russisk naturgass i fjor, ifølge en rapport fra organisasjonen Global Witness.

Årsaken er at selskapene fortsatt har lange kontrakter om LNG-handel med Russland, noe som ikke omfattes av EUs sanksjonspakke.

Russland tjente altså 225 milliarder norske kroner på eksport av LNG i fjor.

Rådgiver for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Oleg Ustenko, anklager Shell for å ta imot blodpenger fra Russland ved å fortsette eksporten.

Både Shell og Total påpeker at de trakk all virksomhet og handel med Russland etter invasjonen av Ukraina i fjor, men legger til at de er forpliktet i andre langtrekkende avtaler.

De langtrekkende kontraktene gjør at noe handel med Russland fremdeles er tillatt i henhold til EUs sanksjoner. Det vil Global Witness nå få en slutt på og ber både selskapene, myndigheter og EU om å ta grep.

– Men det er et dilemma mellom å legge press på russiske myndigheter for å stanse krigen og samtidig sikre stabil og trygg energiforsyning.

Shell-talspersonen legger til at det er opp til myndighetene å bestemme regler for handel med Russland.

– Russisk LNG-eksport hjelper landet å finansiere krigen de fører i Ukraina og hadde i 2022 en verdi på 21 milliarder dollar, står det i rapporten.

Global Witness skriver at få har hjulpet Russland mer med denne handelen enn Shell. Organisasjonen anslår at selskapet selv tjente hundrevis av millioner på russisk LNG i fjor.

– Vi har ellers sluttet å handle LNG fra Russland på spotmarkedet, sier en talsperson fra Shell.