Sommerpause i samtalene om særaldersgrenser for pensjon
Regjeringen og partene i offentlig sektor er blitt enige om å ta en pause i samtalene om nye pensjonsløsninger for personer med særaldersgrenser.
Arbeidsliv: Samtalene har pågått siden 30. mai, og fortsetter nå til høsten, opplyser regjeringen.
– Vi har hatt tre konstruktive og gode møter mellom partene. Vi har noen områder som vi skal utforske videre, og er derfor enige om å fortsette over sommeren, sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) i en pressemelding.
Regjeringen, KS, LO, Spekter, YS, Unio og Akademikerne deltar i samtalene. Et krav fra arbeidstakerne er at de som har en særaldersgrense, skal kunne gå av tidligere uten å tape i livsvarig pensjonsnivå.
Forhandlingsleder Hege Mygland hos kommuneorganisasjonen KS beskriver overfor Kommunal Rapport god progresjon i forhandlingene. Men hun er enig i at det er fornuftig å bruke mer tid på å avklare det kompliserte regelverket.
– Et livsvarig tillegg til pensjonen, som øker jo senere det tas ut, vil stimulere til å stå lenger i arbeid, skriver Mygland til fagbladet.
Særaldersgrense omfatter store yrkesgrupper i offentlig sektor med fysisk og psykisk belastende arbeid innen yrker som renhold, barnevern, helse, pleie og omsorg. Det gjelder også store grupper innen brann, redning, politi, fengsel og forsvar.
– Bare tenk på hvor viktig det er at brann- og redningsansatte er godt trent og skjerpet når de skal evakuere mennesker ut av bygninger som brenner, sa nestleder Lizzie Thorkildsen i YS.
Særaldersgrensene er i dag på 60, 63 eller 65 år. I 2018 ble regjeringen og partene i arbeidslivet enige om en ny offentlig tjenestepensjon. De har deretter prøvd både i 2019, 2020 og i år å lande løsningen for særaldersgrenser, uten å så langt lykkes.
KS er bekymret blant annet for mangel på helsepersonell i Kommune-Norge. De mener faste særaldersgrenser ikke gir godt nok insentiv til å jobbe lenger, og foreslår en ordning med livsvarig tillegg til pensjonen, i stedet for å gå av tidlig.
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) påpekte i mai at det kan være direkte farlig i visse yrkesgrupper dersom ansatte fortsetter i jobben etter at de ikke lenger fyller tøffe fysiske og psykiske krav.