Menu
Utenriksminister Antony Blinken (t.v.) hilser på sin kinesiske motpart Qin Gang i Beijing søndag. Forrige gang en amerikansk utenriksminister var i Kina, var for fem år siden. Foto: Leah Millis / Pool / AP / NTB

Blinken i møte med Kinas utenriksminister

USAs utenriksminister Antony Blinken er i gang med møter i Kina, der målet skal være å unngå full konflikt mellom de to stormaktene.

Av NTB | 18.06.2023 10:19:00

Politikk: Etter å ha ankommet Beijing tidlig søndag morgen lokal tid, var det et møte med Kinas utenriksminister Qin Gang som sto først på programmet.

Ingen av de to utenriksministrene kom med noen uttalelser til pressen da samtalene ble innledet, men talsperson Matthew Miller ved det amerikanske utenriksdepartementet omtaler i ettertid samtalene som konstruktive.

– Utenriksministeren understreket viktigheten av diplomati og å opprettholde åpne kommunikasjonskanaler på alle områder for å redusere risikoen for misforståelser og feilberegninger, sier Miller.

Talspersonen sier også at Qin og Blinken har avtalt at Qin skal komme på et besøk til Washington for å fortsette samtalene.

Blinken er den høyest rangerte representanten for president Joe Bidens administrasjon som så langt har vært i Kina. Forrige gang en amerikansk utenriksminister var i landet, var for fem år siden.

– Da må man starte med å kommunisere, la han til.

Besøket i Beijing fortsetter mandag, da Blinken skal ha nye samtaler med Qin. I tillegg skal han møte toppdiplomaten Wang Yi, og muligens president Xi Jinping.

Listen over stridsspørsmål og kilder til uenighet er lang: Økonomisk rivalisering, militær tilstedeværelse i havområdene utenfor Kina, Russlands krig mot Ukraina, Taiwans status, innskrenkingen av Hongkongs selvstendighet og anklager om kinesiske overgrep og menneskerettsbrudd mot uigurene i Xinjiang-provinsen – i tillegg til en rekke andre vanskelige saker.

Før avreise sa Blinken at det ikke var store forhåpninger om noe gjennombrudd. Besøket skulle egentlig ha funnet sted i februar, men ble utsatt etter at USA skjøt ned det som landet kalte en kinesisk spionballong i amerikansk luftrom. Kina hevdet det dreide seg om en værballong på avveie.

På en pressekonferanse før avreisen fredag sa Blinken at USA ønsker å unngå at konkurransen med Kina utvikler seg til konflikt.

Forholdet mellom USA og Kina har vært dårlig helt siden tidligere president Donald Trump gikk til handelskrig mot Kina.

(©NTB)

Flere nyheter: