Regjeringen foreslår lovendring – vil ha kontroll over nedlegging av studiesteder
Høyskoler og universiteter skal ikke lenger få bestemme selv om studiesteder skal legges ned. Regjeringen vil endre loven og overta ansvaret.
Politikk: Dette er en av flere endringer i universitets- og høyskoleloven som regjeringen la fram fredag, ett år etter at forslagene ble sendt på høring.
– En nedleggelse av et studiested kan få stor betydning for både arbeidsplasser og befolkningen i området. Det er et politisk ansvar å sikre at hele landet får kompetansen de trenger, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.
Dersom lovforslaget blir vedtatt av Stortinget, vil styrene ved universitetene og høyskolene miste makten til å bestemme studiestrukturen.
– Alle dagens statlige institusjoner er finansiert over statsbudsjettet og et resultat av politiske beslutninger og prioriteringer, derfor må også nedleggelse av studiesteder være en politisk beslutning, tilføyer han.
Borten Moe understreker at fusk fortsatt ikke er lov.
– Hva som kan regnes som fusk vil også stadig kunne endre seg med ny teknologi. Det er derfor viktig at sektoren i større grad enn i dag samarbeider om å utvikle felles forståelse og praksis, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.
Lovforslaget strammer inn på bruken av midlertidig ansatte i sektoren. Der det er et varig kompetansebehov, skal det være fast ansettelse som gjelder.
Dessuten skal den nye loven styrke den akademiske friheten og verne akademikernes ytringsfrihet og mulighet til å drive formidling.
Regjeringen vil også forsøke å snu trenden med at engelsk dominerer i forskning og undervisning og foreslår flere krav for å styrke det norske språket i sektoren.
Regjeringen foreslår også endringer i reglene for fusk. Studenter skal få lov å bruke om igjen det de har skrevet før, dersom materialet ikke er publisert eller har gitt uttelling. Dermed mykes reglene opp for det som kalles «selvplagiat».
I forslaget til ny lov vil regjeringen også reversere kravet til to sensorer ved alle eksamener, som ble innført av Solberg-regjeringen. Men det skal fortsatt være to sensorer for bacheloroppgaver, eksamener som utgjør 15 studiepoeng eller mer og muntlige eksamener og eksamener i utøvende kunst.