Regjeringen plusser på til sosialhjelp og barnetrygd
Barnetrygden øker med 200 kroner måneden for de eldste barna, og sosialhjelpen heises med 10 prosent i budsjettavtalen på Stortinget.
Arbeidsliv: Regjeringspartiene og SV la tirsdag fram punktene de er blitt enige om i revidert nasjonalbudsjett. De største endringene gjelder sosial omfordeling.
– Vi sørger for økt støtte til dem som treffes hardest av prisveksten, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Eigil Knutsen.
I avtalen øker partiene pengebruken med 1,5 milliarder kroner. Totalt sett øker utgiftene med 2,1 milliarder kroner, men det gjøres samtidig kutt på 560 millioner kroner.
Den største økningen går til å jekke opp barnetrygden. Dette grepet alene vil gi en bokført kostnad på 920 millioner kroner.
Løft i sosialhjelpssatser vil koste 284 millioner kroner.
Knutsen understreker at partiene ikke har lagt vekk ambisjonene når det gjelder dette anlegget, men at planene er forskjøvet.
– Dette er en varig økning av barnetrygden for barn mellom seks og 18 år. Dette betyr at barnetrygden blir 3000 kroner høyere enn den var i 2022, sier Kaski.
Hun viser til at det også er gjort endringer slik at folk som mottar sosialhjelp, ikke lenger skal miste retten til bostøtte når de får utbetaling av trygdeoppgjøret.
I tillegg settes det av 300 millioner kroner til tre ulike klimatiltak, 100 millioner kroner til hvert av dem: Frivillig skogvern, klimatiltak gjennom Enova, og klimasats.
Bidraget til store kollektivprosjekter økes til 70 prosent, noe som vil koste 138 millioner kroner i 2023.
Det største kuttet kommer ved å utsette anlegget for karbonfangst på Klemetsrud i Oslo, noe partiene sparer 300 millioner kroner på.
SV framhever at de har jobbet for å få til mer omfordeling i forhandlingene.
Partiene er også enige om at det skal komme en pakke som gjelder utvikling av grønn næringspolitikk i forbindelse med statsbudsjettet i høst.
(©NTB)