Menu
For et drøyt år siden sto Kristin Harila på toppen av verdens fjerde høyeste fjell, Lhotse (8526 meter over havet) i Nepal. Hun nådde både denne toppe og toppen av Mount Everest i løpet av tolv timer. I år vil hun nå alle de 14 høyeste fjellene i verden i løpet av tre måneder. Arkivfoto: Kami Rita / Infinitiv / NTB

Norske Kristin Harila setter seg enda mer ambisiøst Himalaya-mål

Kristin Harila vil bli verdens raskeste til å nå klatre de 14 høyeste fjellene i verden. Nå har den norske eventyreren halvert det allerede krevende tidsmålet.

Av NTB | 06.06.2023 15:59:00

Sport: For å slå dagens rekord må de 14 fjellene – alle over 8000 meter høye – bestiges på mindre enn 189 dager, drøyt seks måneder. Da hun kom til Nepals hovedstad Katmandu tirsdag, kunngjorde norske Kristin Harila at hun vil gjøre det på under halve tiden: tre måneder.

37-åringen er på god vei og har klatret åtte av de fjorten toppene i løpet av 40 dager.

– Jeg tror vi kan klare det. Dersom vi tar Manaslu nå og så de fem i Pakistan, kan vi klare det på tre måneder, så ja, det er mulig, sier Harila, som har klatret de fleste av verdens høyeste fjell før, inkludert Everest og K2. Da hun kom til toppen av Cho Oyu i mai hadde hun klatret alle fjellene, men fordelt over flere sesonger og var dermed ikke raskest.

Hun startet rekordforsøket sitt i april i fjor. Målet var at hun innen september skulle komme til topps på alle fjellene i verden som rager mer enn 8000 meter over havet. Hun hadde fortsatt to topper igjen da hun måtte avbryte prosjektet fordi Kina ikke slapp inn utenlandske klatrere under pandemien.

I 1986 ble italienske Reinhold Messner den første som hadde klatret alle de 14 toppene – som alle ligger i fjellkjedene Himalaya og Karakorum, som ligger i grenseområdene mellom Pakistan, India og Kina. Han var også den første som klatret Everest alene, og sammen med Peter Habeler ble han den første som nådde verdens høyeste topp uten å bruke oksygenflasker.

I løpet av de nærmeste dagene håper hun å nå toppen av Manaslu i Nepal. Det 8163 meter høye fjellet er det åttende høyeste i verden. Deretter venter fem topper i Pakistan, inkludert K2. Det er verdens nest høyeste fjell, men regnes som farligere og mer krevende å klatre enn Mount Everest.

Dagens rekord tilhørere nepalsk-britiske Nirmal Purja. I 2019 brukte han 189 dager på å klatre alle 8000-metertoppene og knuste dermed den forrige rekorden, som var på sju år. Purjas prosjekt ble også til en populær dokumentarfilm på Netflix.

(©NTB)

Flere nyheter: