Menu
Krigsherren Mohammed Hamdan Dagalo ledet tidligere den fryktede Janjaweed-militsen som anklages for folkemord i Darfur-regionen i Sudan. Janjaweed-militsens etterfølger, den halvmilitære RSF-militsen, ligger nå i krig med regjeringshæren i landet. Arkivfoto: AP / NTB

Darfurs leder ber innbyggerne ty til våpen

Befolkningen i Darfur må gripe til våpen for å forsvare seg mens kampene raser i Sudan, mener guvernøren i den krigsherjede regionen.

Av NTB | 28.05.2023 17:08:55

Politikk: Seks uker har gått siden kampene brøt ut mellom regjeringshæren og RSF-militsen. De tyngste kampene har stått i hovedstaden Khartoum og i Darfur vest i Sudan, nær grensa til Tsjad.

Den halvmilitære RSF-militsen har sitt utspring i Janjaweed-militsen som regimet brukte for å slå ned et opprør i Darfur tidlig på 2000-tallet.

Darfurs guvernør Mini Minawi, en tidligere opprørsleder, har uttrykt støtte til regjeringshæren i kampen mot RSF.

– Det er mange som ikke ønsker sikkerhet eller rettigheter for borgerne, og som med vilje saboterer nasjonale institusjoner, sier han på Twitter søndag.

– Jeg ber alle våre hederlige borgere, Darfurs folk, gamle og unge, menn og kvinner, om å gripe til våpen for å beskytte sin eiendom, fortsetter Minawi.

Striden står nå mellom Sudans to mektigste menn, hærsjefen Abdel Fattah al-Burhan og hans tidligere nestkommanderende, krigsherren Mohamed Hamdan Dagalo.

Dagalo leder RSF og omtales ofte som Hemetti.

De fleste av de rapporterte drapsofrene har vært i Khartoum-området, men også i Darfur er flere hundre sivile drept.

Markeder er brent ned, og det har vært omfattende plyndring av helsesentre og nødhjelpsforsyninger. Militssoldater okkuperer bolighus, voldtar kvinner og tvinger dem til å servere mat.

Bekymringen øker for at de som er igjen, vil ta til våpen.

– Det er en reell risiko for at folk som før deltok i ikkevoldelige bevegelser, nå vurderer retten til å bære våpen for å beskytte seg selv, sier den sudanske demokratiaktivisten og forfatteren Raga Makawi.

Alt før Minawis oppfordring advarte FN om at sivile bevæpnes i konflikten. Hærsjef al-Burhan prøver samtidig å styrke sine rekker. Før helgen ba forsvarsdepartementet pensjonister og reservister fra hæren om å sette kursen for sine kommandosentraler.

En ukelang våpenhvile som ble framforhandlet av USA og Saudi-Arabia, skal etter planen utløpe mandag kveld. Våpenhvilen er brutt en rekke ganger, i likhet med de foregående.

Darfur har lidd gjennom flere tiår med konflikt. I krigen som startet i 2003, ble rundt 300.000 mennesker er drept, 2,7 millioner ble ifølge FN drevet på flukt, og regionen ble oversvømmet av våpen. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) anklager både Janjaweed-militsen og tidligere president Omar al-Bashir for folkemord.

Over 1800 mennesker er drept i krigshandlinger i Sudan siden kampene mellom deres styrker brøt ut 15. april, ifølge Armed Conflict Location and Event Data Project (Acled).

Kamphandlingene i Sudan har hittil drevet rundt 1 million mennesker på flukt, rundt 319.000 av dem til naboland, ifølge FN.

(©NTB)

Flere nyheter: