Pass på mobilen på 17. mai
Det er i Oslo flest har hatt mobiluhell. Færrest i Rogaland. Unge er mest uheldige. Og ekstra mange blir mobilløse på selveste nasjonaldagen.
Nasjonaldag: Flagg, fotografering og full feiring ender med knust mobil for mange på nasjonaldagen.
– 17. mai er virkelig blant klassikerne. Det er en dag med masse mobiluhell. Store folkemengder, lettere familiekaos, mye bildeknipsing, og fest og alkohol på toppen, gir mange forsikringssaker hvert eneste år, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.
Norstat har spurt 1005 nordmenn om de har vært uheldige og ødelagt eller blitt frastjålet mobilen sin. Det har de. Undersøkelsen er gjort for Frende Forsikring.
Her har flest hatt mobiluhell
Oslo – 58 prosent
Agder – 56 prosent
Troms og Finnmark – 53 prosent
Møre og Romsdal – 50 prosent
Viken – 50 prosent
Vestland – 49 prosent
Innlandet – 46 prosent
Vestfold og Telemark – 44 prosent
Nordland – 42 prosent
Trøndelag – 39 prosent
Rogaland – 37 prosent
(Kilde: Frendeundersøkelsen)
– Jeg visste at det var mange skader, men at 1 av 2 har gått på en mobilsmell er voldsomt. Mange er uheldige, men når tallene er så høye er det tydelig at folk må ta bedre vare på tingene sine, sier Øren i Frende.
Stor forskjell mellom de eldste og yngste
I fem fylker sier halvparten eller mer at de har hatt mobiluhell. I aldersgruppen 18-29 år er tallet hele 64 prosent.
– Tenk så mange mobiler det er snakk om. Det koster masse penger, sier Øren. – Ikke er det bra for miljøet heller, legger han til.
Det er de eldste som er mest forsiktig med mobilene sine. Der har bare 26 prosent ødelagt eller blitt frastjålet mobilen.
Slik gjør du tyven glad på 17. mai
På 17. mai er det stor trengsel om plasser på kafeer, restauranter og andre møtesteder. Mange legger fra seg eiendeler for å signalisere at bordet er opptatt.
– Det er ikke lurt. Hvis du legger fra deg mobil eller andre ting når du går for å bestille, kan du ikke vente deg hjelp fra forsikringen hvis det er forsvunnet når du kommer tilbake, sier Frende-eksperten.
– Men er det ikke et åpenbart tyveri?
– Jo, men du skal gjøre det du kan for å unngå at tingene dine blir stjålet. Det blir som å legge fra deg noen tusenlapper for å sikre at ingen andre tar bordet ditt. Du ville ikke gjort det. Den eneste som takker deg for det er tyven, sier Øren.
Men det er håp for deg som er klønete
Mange reiseforsikringer har i dag en egen uhellsdekning. Da kan det være hjelp å få hvis du kløner det skikkelig til.
– For eksempel hvis du tar en bunadsselfie fra bryggekanten og mister mobilen i sjøen. Eller du danser mobilen ut av lomma og den knuser. Eller du er uheldig og søler champagne på den under 17. mai-frokosten, sier Øystein Øren.
Det betyr likevel ikke at du bør være uforsiktig.
– Det er sumbegrensninger på uhellsdekninger. Så dyre som mange mobiler er i dag er det ikke sikkert du får dekket hele summen, sier produktsjefen.
Slik sikrer du mobilen før 17. mai
Hvis du skulle være uheldig å bli frastjålet mobilen din bør du ha gjort disse grepene i forkant. Hvis du ikke gjør det kan ID-tyveri med sensitiv informasjon, bilder og videoer på avveie bli resultatet.
* Lås telefonen. Bruk tastelås og la den aktiveres kjapt når telefonen ikke er i bruk.
* Bruk sporingsverktøy, som for eksempel «finn min iPhone». Da kan det være lettere å finne igjen en mistet telefon.
* Bruk fjernslettingsverktøy. Da kan du få slettet sensitiv informasjon på telefonen din hvis den forsvinner. Skytjenester og ulike apper er gode løsninger.
* Ta sikkerhetskopi av telefonen. Skytjenester og ulike apper er nyttig.
* Tenk deg om før du laster ned en app. Ikke last ned ukritisk, tenk over om du vil at appen skal ha tilgang til telefonlisten din.
* Krypter datatrafikken. Dette må du skru på i ulike tjenester. Det kan være smart, spesielt på e-postprogrammer.
* Hold mobilen oppdatert. Dette er nyttig for apper og operativsystem.
* Vurder kryptering av mobilen din. Da vil ingen få tilgang til den om du mister den.
* Bruk mobilen som du bruker bankkortet ditt. Beskytt koden og ikke del den med noen. Ikke lån den bort uten tilsyn. Tenk på alt du gir en person tilgang til ved å låne vekk mobilen (nettbank, e-post, facebook etc.).
(Kilde: Nettvett.no, norsk senter for informasjonssikring (NorSIS))