Lærerorganisasjoner kritiske til Aps vedtak om å endre fraværsgrensen i videregående skole
På helgens landsmøte vedtok Arbeiderpartiet å fjerne fraværsgrensen i videregående skole. Lærerorganisasjonene er svært skeptiske til vedtaket.
Politikk: Arbeiderpartiet ønsker å erstatte den nåværende fraværsregelen med et nytt reglement som skal være mindre rigid og byråkratisk og være mer rettferdig for elevene.
Men vedtaket møter motbør fra lærerhold.
– Jeg vil advare sterkt mot å gå tilbake til den situasjonen vi var i. Fraværsgrensen har ført til at elevene er mer til stede på skolen. Det er bra for både elever og lærere og var helt nødvendig, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til Klassekampen.
Han reagerer på at Arbeiderpartiet vil fjerne grensen allerede før Utdanningsdirektoratet er ferdig med sin evaluering av ordningen, som skal være ferdig før jul.
Han får støtte fra lederen av Norsk Lektorlag, Helle Christin Nyhuus.
– Fraværsgrensen virker etter hovedhensikten, som var å få ned udokumentert fravær og skulk, sier hun.
Fraværsgrensen ble innført av den borgerlige regjeringen i 2016, og ifølge en Fafo-evaluering fra 2020 førte det til at gjennomsnittseleven i videregående opplæring reduserte det totale fraværet sitt med omtrent 27 prosent fra før innføringen av grensen.
«La det ikke være noen tvil: vi skal fortsatt ha regler for fravær i skolen. Jeg er opptatt av at vi skaper tydelige rammer og fokuserer på nærvær og tilstedeværelse», skriver kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en epost til avisen.
(©NTB)