Slutt på tysk atomkraft – høyere strømpriser
En epoke er over i tysk kraftindustri når landet lørdag stenger sine tre siste gjenværende atomkraftverk. Tiltaket vil kunne gi økt eksport av strøm fra Norge og høyere strømpriser.
Økonomi og næringsliv: Det er gått over 20 år siden tyskerne for alvor begynte å tenke på å stenge landets kjernekraftverk. Tempoet i utfasingen ble trappet opp etter atomulykken i Fukushima i Japan i 2011, skriver NTB.
Beslutningen om å kutte atomkraft var populær i et land der motstanden mot denne energiformen var stor og mange hadde Tsjernobyl-ulykken i minne.
Samtidig er det ifølge NTB en utfordring å kvitte seg med en effektiv energikilde samtidig som Tyskland i likhet med resten av Europa er på vei bort fra fossil kraft. I tillegg har krigen i Ukraina satt en stopper for billig gassimport.
Det siste årets kraftkrise har ført til at noen av Tysklands nedlagte kullkraftverk er satt i drift igjen, men etter over et halvt århundre er det altså slutt for kjernekraftproduksjonen i Tyskland.
Konsekvenser for norske strømkunder
Strømprisene vil påvirkes av bortfallet av så store mengder strømproduksjon. Behovet blir da også større i Tyskland for å importere strøm fra Norge.
Prisen i det internasjonale markedet styres av etterspørselen sammenlignet med tilgjengelig kraft i markedet. Denne balansen forskyves nå i negativ retting og alle land som er med i det internasjonale strømsamarbeid vil bli påvirket.
I Sør-Norge ser vi i dag at strømprisene kommer opp mot 1 krone og 60 øre per kilowattime med nettleie og avgifter.
Dette prisnivået har vi sett gjennom de kalde periodene i februar og mars. Det er unaturlig at slike høye priser skal gjelde nå når mildværet er kommet i april.