Menu
Flere tusen høyrenasjonalistiske israelere marsjerte mandag til Eviatar nord på den okkuperte Vestbredden, en såkalt utpost som den israelske regjeringen erklærte for ulovlig og evakuerte i 2021. Foto: AP / NTB

Ytterliggående israelere marsjerte til ulovlig bosetning

Flere tusen israelere, blant dem minst sju statsråder i landets ytterliggående høyreregjering, marsjerte mandag til en ulovlig bosetning nord på Vestbredden.

Av NTB | 10.04.2023 13:34:24

Kriminalitet og rettsvesen: Eviatar ble etablert som en såkalt utpost i mai 2021, men ble erklært ulovlig av israelske myndigheter. Israelske soldater rykket deretter inn og evakuerte utposten.

Statsminister Benjamin Netanyahus regjering, som omtales som den mest ytterliggående høyrenasjonalistiske i landets historie, har gjort utvidelse av bosetninger i de okkuperte palestinske områdene til en av sine fremste saker.

Det er også ventet at minst 20 representanter i den israelske nasjonalforsamlingen vil delta.

Store styrker fra den israelske hæren og politiet ble mandag utkalt for å beskytte deltakerne i marsjen, av frykt for protester og angrep fra palestinere i området.

Israel okkuperte i 1967 Vestbredden og Golanhøydene i Syria og har siden nektet å etterkomme FNs krav om tilbaketrekning fra områdene.

Israel har siden etablert rundt 270 bosetninger og såkalte utposter på Vestbredden og drøyt 30 bosetninger på Golanhøydene.

Norges holdning er at «Israel» og «israelsk territorium» omfatter territoriet som var underlagt israelsk kontroll før 4. juni 1967.

Blant dem som varslet at de ville delta i marsjen, er Israels omstridte sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir og finansminister Bezalel Smotrich. Begge de to bor i bosetninger på Vestbredden, som ifølge FNs sikkerhetsråd er etablert i strid med folkeretten.

Israelske myndigheter har siden evakueringen i 2021 forbudt israelere å besøke Eviatar, men har den siste tiden lempet på forbudet og gitt tillatelse til mandagens mars.

Bosetningene huser i dag rundt 700.000 israelere og er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, som i artikkel 49 slår fast at «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

(©NTB)

Flere nyheter: