Menu
En gruvearbeider i en tunnel i kullgruva i Dnipro langfredag. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Ukrainas kullarbeidere graver dypt for å støtte forsvarskrigen

Dypt under bakken sørøst i Ukraina gjør landets gruvearbeidere en ekstra innsats for å hente ut kull som kan hjelpe landet i forsvaret mot Russland.

Av NTB | 09.04.2023 10:04:12

Politikk: Kullet de graver ut går både med til å gi kraft til de militære styrkene som kjemper mot Russlands invasjon, samt til å gi sivile lys og varme. Russland har gjentatte ganger angrepet strømnettet og annen sivil infrastruktur.

Samtidig er atomkraftverkene delvis lammet av krigen. Da blir kullet en essensiell del av arbeidet med å møte energibehovet, sier sjefingeniøren til et gruveselskap i Dnipro-regionen.

Der frakter heiser arbeiderne ned i gruvas dyp. Der tar de i bruk tunge maskiner som graver ut kullet og forflytter det dyrebare materialet opp til overflaten.

– I dag er landets energiuavhengighet mer enn en prioritet, sier Oleksandr, sjefingeniøren som i likhet med de andre gruvearbeiderne kun vil bli omtalt med sitt fornavn av sikkerhetsgrunner.

Det er over et halvt år siden angrepene mot strømnettet og annen infrastruktur startet i stor skala. Atomkraftverket i Zaporizjzja, som er Europas største, er blitt godt kjent i verden. Forhandlingene om å opprette en demilitarisert sone der har stanset opp.

Arbeidet gruvearbeiderne legger ned kan ikke fullt ut kompensere for bortfallet av atomkraft. Men hver megawatt de klarer å skape, spiller en viktig rolle i å minimere problemene.

– Vi kommer til jobb med optimisme og forsøker å ikke tenke på hva som skjer utenfor gruva, sier en gruvearbeider ved navn Serhij.

– Vi jobber med et smil og glemmer det andre. Og når vi drar herfra, begynner et annet liv for oss. Det handler om overlevelse og alt det andre, sier han.

Mange gruvearbeidere har sluttet seg til de væpnede styrkene og kjemper ved frontlinjen. Rundt 150 gruvearbeidere har dratt til Dnipro fra okkuperte områder for å bistå.

– Krigen har endret livet mitt på radikalt vis. Det er umulig å bo og jobbe der jeg gjorde det før. Livet har begynt på nytt fra start, sier han.

Ifølge britisk etterretning er det trolig slik at Russlands forsøk på å ødelegge Ukrainas strømnett og påvirke befolkningen har slått feil. De anslår at Ukrainas energisituasjon vil bli mye bedre nå som temperaturen stiger.

Britene påpeker at selv om det fortsatt skjer angrep mot strømnettet, er de store angrepene nå mer sjeldne. Ukraina har også klart å finne alternativer til strømmen som har falt bort, påpeker de.

Det er hardt arbeid, forteller gruvearbeiderne. Men det er viktig for å holde landet oppe, sier de.

Myndighetene i Kyiv sier nei til alle forslag som legitimerer Russlands kontroll over anlegget. Den siste reaktoren ble stengt ned i september ettersom de ukrainske operatørene mente det var for farlig å holde den i aktivitet mens bomber falt ned like ved.

En mann som heter Jurij forlot Donetsk, der kampene har rast siden 2014, for å dra til Dnipro.