Klokka tikker for Credit Suisse
Sveits' største bank UBS skal være villig til å betale 1 milliard dollar for kriserammede Credit Suisse. Håpet er å lande en avtale før børsåpning mandag.
Økonomi og næringsliv: Det er britiske Financial Times som meldte om budet søndag.
Avisen skriver også at sveitsiske myndigheter jobber med en lovendring for å hoppe over en avstemning blant aksjonærene i UBS. Formålet med dette er å rekke å få på plass en avtale før mandag. Før en slik avstemning skal aksjonærene normalt ha seks uker til å vurdere saken.
Oppgjøret mellom de to største bankene i Sveits skal skje i aksjer, til en brøkdel av sluttkursen fredag. Det vil nærmest slette alle verdiene til dagens Credit Suisse-aksjonærer, forteller fire kilder med kjennskap til saken.
I en situasjon som utvikler seg svært raskt, er det ingen garanti for at betingelsene er de samme, eller at avtalen faktisk blir gjennomført, sier de samme kildene.
Tilbudet verdsetter Credit Suisse til opptil 1 milliard dollar – drøyt 10 milliarder kroner – men det tallet tar ikke høyde for eventuelle pålegg fra den sveitsiske sentralbanken for å sikre gjennomføringen av avtalen.
For Credit Suisse er situasjonen prekær, og forhandlingene er en kamp mot klokka for å få på plass en avtale som kan berolige markedet før børsene åpner igjen mandag morgen.
Normalt vil et oppkjøp i denne størrelsesordenen ta flere måneder å gjennomføre.
Reuters skriver at minst to europeiske storbanker nå vurderer scenarioer der mulige smitteeffekter sprer seg i banksektoren i regionen, og at de ønsker at USAs sentralbank Federal Reserve og Den europeiske sentralbanken ESB trer inn med sterkere signaler om støtte. Nyhetsbyrået viser til to kilder med kjennskap til diskusjonene.
Bloomberg News, som også har vel informerte kilder, melder på sin side at Credit Suisse er motvillig til tilbudet på 1 milliard dollar, som banken mener er for lavt. Hvis partene ikke blir enige og samtalene kollapser, vurderer sveitsiske myndigheter å ta over hele banken eller gå inn som en større eier, ifølge Bloomberg.
Verken Credit Suisse, UBS eller sveitsiske myndigheter har så langt kommentert situasjonen.
Da nyheten spredte seg om at SVB var i fare, utløste det et «bank run» i rekordfart, der svært mange av kundene forsøkte å sikre sine verdier og ta ut pengene sine. Banken ble nødt til å selge en stor mengde statsobligasjoner, med tap, og havnet i løpet av kort tid i en kritisk situasjon.
I løpet av forrige helg fikk amerikanske myndigheter på plass en løsning som skal sikre at ingen mister innskuddene sine i SVB og krypto-orienterte Signature Bank, som også ble stengt. Mandag lovet president Joe Biden å gjøre det som trengs for å sikre stabiliteten i det amerikanske banksystemet.
Kildene sier avtalen etter planen skal signeres søndag kveld.
Aktørene har de siste dagene jobbet hardt for å redde den 167 år gamle storbanken etter en brutal uke der flere amerikanske banker har bukket under. Credit Suisse er en av 30 banker globalt som sees som viktig for strukturen i banksystemet, og en redningsaksjon vil skape ringvirkninger i de globale finansmarkedene.
En viktig årsak til bankuroen er de kraftige rentehevingene for å bekjempe inflasjonen i kjølvannet av pandemien. Som følge av renteoppgangen har statsobligasjoner falt i verdi. Problemene ble først synlige i USA, der Silicon Valley Bank (SVB) ble stengt av myndighetene i California for litt over en uke siden.
(©NTB)