Sveitsisk storbank stuper – drar med seg andre europeiske banker
Storbanken Credit Suisse stuper på børsen og tar andre store banker med seg i dragsuget. Aksjemarkene faller kraftig både i Europa og USA.
Økonomi og næringsliv: Sveits’ nest største bank falt 24 prosent på den sveitsiske SIX-børsen onsdag.
Pilene pekte bratt nedover også for franske banker. Société Générale var på et tidspunkt ned 12 prosent, mens BNP Paribas falt over 10 prosent. Handelen i de to franske bankene ble midlertidig stanset.
Tyske Commerzbank svekket seg 8,7 prosent. Deutsche Bank var ned 9,25 prosent. I London falt Barclays Bank 9,1 prosent.
Turbulensen ga utslag på de store europeiske børsene. FTSE-indeksen i London endte dagen med et fall på 3,8 prosent. I Paris gikk CAC-indeksen ned 3,6 prosent. Nedgangen på DAX-indeksen i Frankfurt var på 3,3 prosent.
Hovedindeksen i Oslo falt 3,74 prosent.
I kjølvannet av bank-uroen i USA er fokuset nå rettet mot problemene til europeiske banker – først og fremst Credit Suisse, ifølge Franchini.
Da børsene åpnet i USA onsdag, gikk det imidlertid nedover også her.
Tidlig på ettermiddagen lokal tid var Dow Jones-indeksen ned 2,2 prosent. Den bredere S&P 500 hadde da falt 2 prosent. Teknologitunge Nasdaq var ned 1,4 prosent
I New York hadde storbankene Citigroup og JPMorgan Chase på det tidspunktet falt henholdsvis 6 og 5,45 prosent, mens sterkt pressede First Republic Bank stupte 22,4 prosent.
Tidligere på dagen ble uro utløst av en uttalelse fra styreformannen i Saudi National Bank, som er hovedaksjonær i Credit Suisse. Ammar al-Khudairy sa til Bloomberg TV at det ikke var aktuelt å gi Credit Suisse mer finansiell bistand.
Aksjene i den sveitsiske banken falt først 18 prosent. Fallet utløste automatisk handelsstans, før handelen ble gjenopptatt. Deretter fortsatte verdien å rase. På et tidspunkt var nedgangen på 30 prosent, før aksjen til slutt endte dagen med et fall på 24 prosent.
Saudi National Bank er den største forretningsbanken i det eneveldige kongedømmet Saudi-Arabia. Khudairy sa onsdag at han var fornøyd med Credit Suisse’ endringsplaner og at han ikke trodde den sveitsiske banken trengte mer penger.
Han viste også til regelverk som innebærer at Saudi National Bank ikke kan eie mer enn 10 prosent av Credit Suisse.
Sveits’ sentralbank fikk onsdag spørsmål om situasjonen fra nyhetsbyrået Reuters, men hadde ingen kommentar. Senere på dagen ble det kjent at finansministrene i Sveits og Frankrike skal diskutere Credit Suisse.
Gjennom helgen fikk amerikanske myndigheter på plass en løsning som skal sikre at ingen mister innskuddene sine i SVB og krypto-orienterte Signature Bank, som også ble stengt. Mandag lovet president Joe Biden å gjøre det som trengs for å sikre stabiliteten i det amerikanske banksystemet.
En viktig årsak til bank-uroen er de kraftige rentehevingene for å bekjempe inflasjonen i kjølvannet av pandemien. Som følge av renteoppgangen har statsobligasjoner falt i verdi.
Credit Suisse er en langt større bekymring for verdensøkonomien enn de mellomstore amerikanske bankene som kollapset, uttaler sjeføkonom Andrew Kenningham i Capital Economics.
Euroen falt også onsdag. Det samme gjorde oljeprisen. Onsdag ettermiddag ble nordsjøolje omsatt for 73,87 dollar fatet. Amerikansk lettolje ble omsatt for 67,71 dollar fatet, det laveste nivået siden 2021.
– Man får bildet av investorer som er i panikk. Blodbad, sagt med andre ord, sier markedsanalytiker Fawad Razaqzada i City Index og Forex.com.
– Bekymringer for en ny 2008-lignende finanskrise forsterker seg, sier han.
Det amerikanske finansdepartementet følger med på situasjonen knyttet til fallet i Credit Suisse og er i kontakt med globale motparter, uttalte en talsperson for departementet onsdag.
– Markedene er ville, konstaterte Carlo Franchini i det italienske finansselskapet Banca Ifigest.
Credit Suisse har hatt betydelige utfordringer de siste årene, og banken tapte 84 milliarder kroner i regnskapsåret 2022. Store pengesummer ble tatt ut av bankens innskytere mot slutten av året.
Børsfallene onsdag kommer i kjølvannet av flere bankkollapser i USA. Silicon Valley Bank (SVB) ble stengt av myndighetene i California fredag i forrige uke.
Onsdagens utvikling utløste ny frykt for tilstanden i finansinstitusjonene etter kollapsene i de to amerikanske bankene.
(©NTB)