Franske demonstranter nekter å gi opp motstanden mot Macrons pensjonsreform
Nærmere 400.000 demonstranter fylte lørdag på ny gatene i en rekke franske byer. De håper å tvinge president Emmanuel Macron til ikke å heve pensjonsalderen.
Økonomi og næringsliv: Det var større demonstrasjoner i byer som Paris, Nice, Toulouse og Nantes på det som var den sjuende dagen med protestmarsjer mot pensjonsreformen. Innenriksdepartementet anslår at 368.000 mennesker protesterte rundt om i landet, hvorav 48.000 i Paris.
Det var under halvparten av det myndighetene hadde ventet på forhånd og langt unna tirsdagens oppmøte da over 1 million mennesker protesterte.
Også lørdag brøt det ut uro på sidelinjen av demonstrasjonene i flere byer, først og fremst i hovedstaden Paris. Der havnet svartkledde bråkmakere i sammenstøt med politiet da de blant annet brukte pepperspray og satte fyr på søppel langs protestmarsjens rute. Rundt 30 personer ble pågrepet, ifølge politiet.
Macrons sentrum-høyreregjering planlegger å gradvis heve pensjonsalderen i Frankrike til 64 år. Reformforslaget innebærer også at man må jobbe i 43 år for å få full opptjening. I dag er pensjonsalderen 62 år, men i praksis kan pensjonsalderen forskyves med flere år for dem som ikke har arbeidet lenge nok til å ha tjent opp full pensjon.
Fagbevegelsen motsetter seg pensjonsreformen og håper fortsatt de kan tvinge Macron til å snu. Ansatte ved blant annet oljeraffinerier, skoler, flyplasser og jernbane har lagt ned arbeidet i protest de siste ukene.
Macron har den siste uka avvist to invitasjoner fra fagforeninger som ønsker å møte presidenten i et siste forsøk på å få ham til å ombestemme seg, skriver nyhetsbyrået AFP.
Macron sier den upopulære reformen er helt nødvendig for at pensjonssystemet skal være bærekraftig i framtiden. Reformforslagene er fortsatt til behandling i nasjonalforsamlingen, som kan komme til å holde en endelig avstemning senere denne måneden.
Først fra fylte 67 år gis i dag en pensjon uten fratrekk, uavhengig hvor lenge man har betalt inn til pensjonen. Regjeringen vil beholde denne regelen.
– Dette er det siste strekket. Sluttspillet skjer nå, sier Marylise Leon, nestleder i fagorganisasjonen CFDT til kringkasteren Franceinfo.
(©NTB)