Menu
Stadig flere unge palestinere på den israelskokkuperte Vestbredden griper til våpen og slutter seg til motstandsgrupper, som her i landsbyen Jaba nord for Nablus. Foto: AP / NTB

Unge palestinere griper til våpen mot israelsk okkupasjon

Desillusjonerte unge palestinere på Vestbredden griper nå til våpen mot den israelske okkupantmakten, i protest egne ledere, som de ser på som medløpere.

Av NTB | 05.03.2023 10:35:36

Kriminalitet og rettsvesen: Lyden av automatgevær bryter stillheten i landsbyen Jaba på Vestbredden, som ligger omgitt av olivenlunder og kornåkre. Mens unge menn i landsbyen tidligere ønsket å livnære seg av jorda, vil de nå stadig oftere kjempe med våpen i hånd, forteller eldre innbyggere.

I forrige måned marsjerte flere titall menn, iført finlandshette og med automatgevær dekorert med bilder av døde kamerater, inn i skolegården i Jaba. Markeringen var en hyllest til motstandsgruppens grunnlegger Ezzeddin Hamamrah og en annen militant palestiner som ble drept i et israelsk angrep noen uker tidligere.

– Jeg vil ikke at foreldrene mine skal gråte over meg, men jeg er beredt til å dø som en martyr, sier 28 år gamle Yousef Hosni Hammour, en nær venn av Hamamrah.

Lignende scener utspiller seg nå over hele Vestbredden. Fra flyktningleiren Jenin i nord til Hebron i sør griper desillusjonerte unge palestinere til våpen og danner små motstandsgrupper for å kjempe mot israelsk okkupasjon. Det skjer i protest mot palestinske ledere, som de mener løper Israels ærend.

Under markeringen i Jaba deltok også militante fra Jihad og andre grupper, men samarbeidet framstår ofte som tilfeldig og flyktig. Den løse organiseringen har også gjort det vanskeligere for israelske styrker å knuse dem.

Hittil i år er over 60 palestinere drept i israelske angrep på Vestbredden, og de siste månedene har dermed vært de blodigste på nesten to tiår.

Rundt halvparten av de drepte var militante, de andre var sivile, blant dem flere barn som kastet stein på tungt bevæpnede israelske soldater.

Dagens unge på Vestbredden har vokst opp i et område der de israelske bosetningene legger beslag på stadig større områder, der de til stadighet blir stanset ved israelske veisperringer og der håpet om en framtidig palestinsk stat er i ferd med å svinne.

Håpet har blitt enda mindre etter at Israels nye regjering overtok, den mest høyrenasjonalistiske i landets historie. Fra første dag har den trappet opp maktbruken i de okkuperte områdene og lovet å utvide bosetningene der.

Radikaliseringen på palestinsk side har resultert i flere væpnede angrep, og 15 israelere er drept i år. Flere av angrepene er rett nok utført av unge palestinere uten kjent tilknytning til væpnede grupper, noen av dem unge som tidligere hadde mistet nære familiemedlemmer i israelske angrep.

At Israels finansminister, den ytterliggående høyrenasjonalisten Bezalel Smotrich, tok til orde for å jevne Hawara med jorden, vakte sterke reaksjoner, blant annet fra USA.

Den amerikanske utenriksdepartementets talsmann Ned Price betegnet uttalelsene som «motbydelige, uansvarlige og avskyelige».

– Det er som om Israels nye regjering har gitt soldatene og bosetterne frie tøyler og sier at de nå kan gjøre akkurat som de vil, sier Jamal Khalil, et medlem i landsbyrådet i Jaba.

– Resultatet ser vi her, legge han til, og peker på de militante som marsjerer i skolegården, omgitt av barn som hyller dem som helter.

Under et av de israelske angrepene ble ti mennesker drept, og den israelske hærledelsen hevder at de fleste av gruppens medlemmer nå er drept eller tatt til fange. Lite tyder på at det stemmer, skal man tro videoene gruppen fortsatt legger ut i sosiale medier, til åpenbar inspirasjon for andre grupper på Vestbredden.

– Løvens hule har blitt en idé som vi nå ser over alt, medgir en israelsk offiser som vil være anonym.

I stedet for å kaste stein eller brannbomber, brukes det nå i økende grad automatgevær som enten er smuglet inn fra Jordan eller er stjålet fra israelske militærbaser, sier han.

Både motstandsgruppen i Jaba og lignende grupper i Jenin, Nablus og Tulkarem er i Israels søkelys, men offiseren medgir at det er vanskelig å samle etterretning om slike små og løst organiserte grupper.

– Vi frykter at det vil få følger i gatene dersom vi slår til mot disse gruppene, sier en offiser i den palestinske sikkerhetstjenesten.

Hammour, en av de 40-50 mennene som er med i gruppen i Jaba, kaller de palestinske lederne for korrupte og helt i utakt med palestinere flest.

– Men vårt mål er langt større enn å skape vansker for den palestinske selvstyremyndigheten, sier han.

Selv er han villig til å støtte en fredsavtale dersom det innebærer etablering av én stat mellom Jordan-elven og Middelhavet.

– Men Israel ønsker ikke fred, sier Hammour.

Motstandsgruppene har ingen sentral ledelse og ingen klar ideologi. De opererer uavhengig av etablerte militante grupper som Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad), selv om de i noen tilfeller får støtte fra dem.

Israels maktbruk har ifølge palestinerne snarere styrket enn svekket kampviljen og har bidratt til å radikalisere unge som knapt var født da Israel brutalt slo ned det forrige opprøret, kjent som den andre intifadaen.

Væpnede bosettere har samtidig drept flere palestinere, og en mobb rykket nylig også inn i landsbyen Hawara sør for Nablus og satte fyr på en rekke biler og bygninger. Israelske soldater var vitne til det hele, men grep ikke inn. En israelsk offiser betegnet i ettertid hendelsen som en pogrom.

En av de største og mest aktive palestinske motstandsgruppene på Vestbredden holder til i Nablus og har tatt navnet Løvens hule. Israelske soldater har i flere måneder forsøkt å nedkjempe dem.

Palestinske sikkerhetsstyrker på Vestbredden har et tett samarbeid med Israel, særlig mot rivalene i Hamas, som styrer på Gazastripen. De er imidlertid lite villige til å aksjonere mot grupper som dem i Jaba og Nablus.

(©NTB)

Flere nyheter: