Aasland beklaget menneskerettighetsbrudd i Fosen-saken
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) bekrefter at han har beklaget overfor reineierne på Fosen for at vindkraftkonsesjonene bryter menneskerettighetene. Sametingspresident Silje Karine Muotka kaller beklagelsen viktig.
Økonomi og næringsliv: Torsdag ettermiddag hadde Aasland et mye omtalt møtet med Muotka, men i forkant av dette møtte han representanter for reineierne på Fosen.
– I disse samtalene beklaget jeg på vegne av regjeringen overfor reinbeitedistriktene på Fosen for at konsesjonsvedtakene innebærer brudd på menneskerettighetene, fordi de vil ha vesentlig negativ effekt for reindriftssamene på Fosens mulighet til å dyrke sin kultur, sa Aasland under pressekonferansen i etterkant.
– Det er viktig at vi nå har en felles oppfatning av at vi har med et menneskerettighetsbrudd å gjøre, sier hun.
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) deltok også på møtene, ettersom hennes departement er ansvarlig for reindrift.
– Høyesterett har avgitt sin dom, og er tydelig der. Det er åpenbart at Høyesterett sier at menneskerettighetene er brutt. Det må også få konsekvenser, sa hun under pressekonferansen.
Aasland la til at alle muligheter fortsatt er på bordet framover.
– Jeg vil understreke at vi på nåværende tidspunkt ikke utelukker noen løsninger. Jeg har også meddelt reindriften på Fosen at jeg, Sandra og statsministeren sammen vil jobbe videre med reindriften og Sametinget for å finne løsninger som kan iverksettes allerede nå på kort sikt.
Han står på at han har vært opptatt av å finne løsninger så raskt som mulig, enda aksjonene utenfor Olje- og energidepartementet og andre departementer begynte fordi det nå har gått mer enn 500 dager siden Høyesterett avsa dom i saken 11. oktober 2021.
Partene har hatt tre møter etter at Høyesterett fastslo at konsesjonen for kraftverkene i Roan og Storheia var ulovlig – uten engang å bli enige om premissene for den videre prosessen. Sametinget – og aksjonistene – har vært klare på at de 151 vindmøllene må rives, mens Olje- og energidepartementet har lett med lys og lykte etter såkalte avbøtende tiltak, slik at turbinene kan bli stående.
Borch la til i sin innledning at regjeringen tar kritikk på at prosessen etter høyesterettsdommen ikke har vært god nok, og har gått altfor langsomt. Hun gikk langt i å antyde at reindriften på Fosen skal fortsette, men ville ikke svare på spørsmål fra NTB om det kan innebære at vindmøllene må ned.
– Vi er opptatt av å sikre en bærekraftig reindrift på Fosen. Det er det regjeringen jobber med når vi skal følge opp høyesterettsdommen som er kommet. Det må vi ta konsekvensene av. Den jobben er vi nå i gang med, og vi vil i god dialog med Olje- og energidepartementet bistå det som er reindriftsnæringens interesser i saken, som er viktig for meg, sier Borch.
Muotka kaller beklagelsen avgjørende for at man kan komme seg videre.
Møtet torsdag kom etter en uke med illsinte demonstrasjoner. Hensikten var i utgangspunktet å bli enige om hva som skal skje med vindkraftverkene videre. I forkant av møtet har Muotka vært klar på at det så langt ikke har vært mulig å ha en god og tillitsfull dialog med departementet.