Preget Mehl vil prioritere krav fra Birgitte Tengs’ fetter
Belastningen Birgitte Tengs' fetter har levd under i 24 år, har gjort sterkt inntrykk på justisministeren. Hun lover å prioritere et erstatningskrav derfra.
Politikk: – Det er en erstatningssøknad vi vil prioritere å få behandlet, hvis det legges fram for oss på en egnet måte. Jeg kan ikke forskuttere nå hva konklusjonen vil bli. Jeg kjenner ikke innholdet i kravet, og det må ha et rettslig grunnlag for at vi skal kunne ta stilling til det, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.
– Jeg har også bedt statsforvalteren prioritere fetterens søknad om å få dekket juridisk bistand i forbindelse med erstatningssaken, legger hun til.
Justisministeren hadde torsdag ettermiddag et timelangt møte med blant annet fetteren til Birgitte Tengs og faren Jakob, hvor hun fikk høre fetteren fortelle om livet etter frikjennelsen i 1998.
For samtidig som han ble frifunnet i strafferetten, ble han dømt til å betale erstatning til Tengs’ foreldre. Det sivilrettslige beviskravet var lavt nok til at domstolen kunne konkludere med at han mest sannsynlig var drapsmannen.
– Det gjør sterkt inntrykk å høre fetteren fortelle hvordan han har opplevd disse årene. Han har gått med en merkelapp som drapsmann til tross for å være strafferettslig frifunnet, sier Mehl.
Også advokat Arvid Sjødin, som har representert fetteren i en årrekke, og advokat Kristian Aalmo deltok på møtet. De karakteriserer det som «et veldig positivt møte», hvor det virket som om justisministeren og hennes folk «ønsker at dette skal løses».
Fetteren deltok på videolink fra Spania, hvor han bor.
– Min klient har levd med en dom som Menneskerettighetsdomstolen fant uriktig og krenkende fordi den brøt med uskyldspresumpsjonen. Dommen ødela frifinnelsen hans. Den ble ikke endret. I den sivile dommen står det rett ut at han drepte Birgitte, selv om han var frifunnet av juryen, sier Sjødin til NTB.
Han bekrefter at et beløp i millionklassen godt kan bli aktuelt. Advokat Aalmo skal ha ansvaret for det juridiske arbeidet med å utferdige kravet og beskriver det som «et møysommelig arbeid».
– Det inntrykket de ga, at de forsto problemet og ønsker å gjøre noe med det, er det viktigste for oss. Det er det vi tar med oss ut herfra, sier Sjødin.
– Tiden er inne for å rydde opp. Det er ikke noe tvil om det. Og det oppfatter jeg at man forstår i departementet, og at man ønsker å være med på det, sier han.
Senere er han fullstendig renvasket. Johny Vassbakk er i Haugaland og Sunnhordland tingrett dømt for drapet. Erstatningsdommen mot fetteren ble endelig opphevet så sent som i november i fjor. Vassbakk har anket drapsdommen.
Han vil ikke tallfeste et erstatningskrav, men bekrefter at kravet i første omgang må fremmes for en domstol. Men det er ikke noe i veien for at saken kan drøftes utenfor rettssalen og få sin løsning der, ifølge Sjødin.
(©NTB)