Stor protester og kaotiske tilstander i Israel
Israelske demonstranter sperret onsdag morgen hovedveien mellom Tel Aviv og Jerusalem og samlet seg til protester for å si nei til regjeringens rettsreform.
Kriminalitet og rettsvesen: Motstanderne av reformen har varslet en opptrapping av demonstrasjonene, og onsdag arrangeres det en såkalt «nasjonal dag med forstyrrelser».
Ansatte forlot en rekke arbeidsplasser for å protestere utenfor, og i morgentimene rådet det kaos da den travle hovedveien mellom Jerusalem og Tel Aviv ble blokkert midt i rushet.
I Tel Aviv ble det også aksjonert på jernbanestasjonene, der tog ikke kunne kjøre fordi demonstranter sperret togdørene, melder israelske medier.
Ridende politi brukte sjokkgranater mot demonstranter som sperret en gate i sentrum av Tel Aviv og ble møtt med tilrop som «politistat».
Politiet hevder at det ble kastet steiner og flasker mot dem, og det er foretatt flere pågripelser.
Ett av de mest kontroversielle punktene i reformen er at nasjonalforsamlingen Knesset skal kunne overprøve kjennelser i høyesterett.
Knesset har også planer om en første avstemning om et annet forslag som er ment å hindre at statsminister Benjamin Netanyahu kan fjernes fra makten ettersom han er tiltalt for korrupsjon.
Tre år har gått siden Netanyahu ble tiltalt for tillitsbrudd, bedrageri og for å ha tatt imot bestikkelser, men godt hjulpet av dyktige advokater og politisk allierte i rettsvesenet har han hittil lykkes med å trenere rettssaken.
Kritikere av rettsreformen anklager ham for å ha personlige interesser i å få rettsreformen vedtatt, ettersom den åpner for at han selv i stor grad kan utpeke dommerne som skal dømme ham. Selv hevder Netanyahu at tiltalen er grunnløs og at han er utsatt for politisk heksejakt.
Alle hevder de at reformene vil svekke demokratiet og bringe Israel i autoritær retning ved at politikerne får større makt over rettsvesenet.
Israels sikkerhetsminister, den ytterliggående høyrenasjonalisten Itamar Ben-Gvir fra partiet Jødisk makt, hevder at det er «anarkister» som står bak protestene og har bedt politiet slå hardt ned på dem.
De omfattende protestene er rettet mot rettsreformen som den ytterliggående høyreregjeringen er fast bestemt på å presse igjennom.
Hundretusener har de siste månedene demonstrert mot regjeringens forslag til rettsreform, blant dem alt fra dommere til økonomer, militære ledere og næringslivstopper.
(©NTB)