Verden gir langt mindre til Jemen enn hva FN ber om
Verden har kun lovet en firedel av pengene som FN har bedt om for å kunne sikre nødhjelp til millioner av jemenitter som lever i dyp nød.
Politikk: Det ble klart på mandagens giverkonferanse i Genève.
FN ba medlemslandene bidra med rundt 45 milliarder kroner til hjelpearbeid blant millioner av mennesker i krigsherjede Jemen i år. Resultatet var løfter om 12,5 milliarder kroner fordelt på 30 land.
Ifølge FNs nødhjelpskoordinator Martin Griffiths er pengene uansett nok til å forhindre hungersnød. Allerede i dag er over 2 millioner barn alvorlig underernært, og tilstanden er livstruende for hundretusener.
Blant de største giverlandene er USA (4,6 milliarder kroner) og Tyskland (1,3 milliarder kroner). Norge bidrar med 250 millioner kroner, det vil si en kvart milliard.
–Det internasjonale samfunnet har i dag vist at de har forlatt Jemen i denne avgjørende tiden. Kun litt over 25 prosent av de pengene som trengs for å hjelpe millioner av jemenitter i den dypeste nød ble lovet. Dette er helt uholdbart og sender signalet at noen mennesker er mindre verdt enn andre, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Jemen, Erin Hutchinson.
Heller ikke i fjor greide FN å få inn beløpet som trengs. FN ba om omtrent det samme som i år, men greide kun å få inn halvparten.
I dag ligger Jemens økonomi i grus, samtidig som matprisene stiger. En seks måneder lang våpenhvile utløp i oktober, samtidig som forsøk på å forhandle fram en fredsavtale har vært mislykket. Likevel har landet blitt spart for en omfattende voldsopptrapping etter at våpenhvilen utløp.
Griffiths har bedt om at våpenhvilen forlenges og håper at det kan være mulig å få slutt på krigen.
I dag er over 20 millioner mennesker i en befolkning på rundt 30 millioner avhengig av nødhjelp, ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA).
17 millioner mennesker er særlig sårbare, og OCHA beskriver situasjonen i Jemen som «sjokkerende».
FNs utviklingsprogram UNDP anslo for et drøyt år siden at krigen til da hadde krevd 377.000 menneskeliv, og FN betegner landet som en av verdens verste humanitære kriser.
– Uten vedvarende støtte til hjelpearbeidet i Jemen vil livet til millioner av jemenitter stå på spill, og arbeidet med å få en slutt på konflikten en gang for alle kommer til å bli enda mer utfordrende, het det i en kunngjøring fra FN.
– Verdenssamfunnet har både makt og midler til å få en slutt på denne krisen, uttalte FNs generalsekretær António Guterres.
– Verden har sviktet barn i Jemen år etter år. Halvparten av befolkningen i landet er barn, og Jemen havner øverst på lista over land hvor det er verst å være barn i krig, sier hun til NTB.
– Jemen er fortsatt en av de verste humanitære krisene i verden. Sårbare barn blir utsatt for grove overgrep og mangler tilgang til helsetjenester, mat, tak over hodet, rent vann og skole, sier Fylkesnes.
At giverviljen er såpass lav, vekker sterke reaksjoner. Flyktninghjelpen kaller mangelen på internasjonal støtte for «skammelig», og organisasjonen fastslår at det vil føre til at lidelsene bare blir verre.
Åtte år har gått siden Saudi-Arabia gikk til krig mot houthi-opprørerne i Jemen, i spissen for en regional koalisjon som støttes av blant andre USA og Storbritannia.
Jemen får liten omtale i internasjonale medier sammenlignet med andre kriger og kriser. I forkant av giverkonferansen uttrykte FN likevel håp om at verdenssamfunnet innser hvor viktig denne hjelpen er.
Direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna, Gunvor Knag Fylkesnes, mener at det er på høy tid at verdenssamfunnet stiller opp.
(©NTB)