Menu
Normand Server, Normand Supporter og Normand Fortune samlet i Tananger. Foto Solstad Offshore.

Solstad Offshore seiler i medvind

Pilene peker oppover for Solstad Offshore og nå starter jobben med å refinansiere milliardgjelden.

Av Egil M Solberg | 25.02.2023 10:18:38

Shipping: Ratene bransjen nå opplever var tidligere noe man bare kunne drømme om.

– Vi har skjemt bort kundene våre de siste syv-åtte årene, med at alle typer fartøy har vært tilgjengelig til alle tider til en lav pris. Disse dagene er nå over, sier Solstad Offshore-sjef Lars Peder Solstad til Aftenbladet.

Torsdag la Solstad frem resultatrapporten for fjerde kvartal. Her fremkommer det en snuoperasjon fra underskudd til overskudd. Rapporten viser også et kvartal med «svært høy aktivitet» og høy utnyttelse av flåten.

Må refinansiere

Solstad Offshore er fortsatt lastet med en gjeld på over 20 milliarder kroner etter kriseårene. Denne forfaller i første kvartal neste år. Det betyr at selskapet trenger en refinansiering.

– Refinansieringsprosessen med långiverne har blitt igangsatt, og vi ser på de forskjellige mulighetene, sier finansdirektør Kjetil Ramstad under kvartalspresentasjonen.

Solstad gikk ut av fjoråret med 290 millioner mindre i kassen enn da året startet. Hovedgrunnen til at kassen krympet er økte rentekostnader, ifølge Ramstad.

Ordrereserven øker

Rederiet sikret seg nye oppdrag for 3,3 milliarder kroner i kvartalet, den høyeste ordreinngangen noensinne for rederiet.

Samtidig økte ordrereserven til 9,2 milliarder kroner fra 5,6 milliarder. Hvis man tar med opsjonene for forlengelse av kontrakter er oppdragene på 17,7 milliarder kroner.

Solstad peker på at rederiet har sikret oppdrag for rundt 6 milliarder kroner som skal utføres i år, som tilsvarer rundt 90 prosent av 2022-inntektene.

Men rederiet har fortsatt rundt 25 prosent ledig kapasitet.

– Så det er et solid inntjeningspotensial på toppen av den bestilte ordrereserven i 2023, sier Solstad.

I kvartalet var 80 fartøy i drift, og utnyttelsen steg i snitt til 88 fra 86 prosent.

Flere nyheter: