Alvorlige konsekvenser av vektfokus på danske landslag: – En hårfin balansegang
En dansk TV-dokumentar avdekker alvorlige konsekvenser av vektfokus på danske kvinnelandslag i fotball. 35 spillere forteller om symptomer på psykisk lidelse.
Sport: DR har i løpet av det siste året snakket med nåværende og tidligere spillere på Danmarks A- eller U-landslag for kvinner, og 35 av dem sier at de har slitt med spiseforstyrrelser, angst eller tvangstanker. Flere kobler det til økt fokus på fysiske krav, spesielt i oppkjøringen til kvinne-EM i 2013.
Da ble spillerne veid hver morgen, ofte i påsyn av lagvenninnene. Vekten ble skrevet på en lapp som ble hengt opp på en tavle.
– Noen ble ordentlig syke av det, sier Julie Tavlo Petersson til DR i dokumentaren «Fotballens usynlige sykdom». Hun sliter selv med tvangstanker.
Stjernen Pernille Harder, i dag Danmarks landslagskaptein, var også med den gang.
– Det var ekstremt fokus på ting som fettprosent. Det satte seg i hodet, og jeg begynte å bruke energi på om jeg skulle spise en halv eller en kvart tallerken pasta. Det var åndssvakt. Jeg kom aldri til punktet hvor det ble sykelig, men det kunne ha endt slik, sier hun til DR.
– Det er en hårfin balansegang, og man må være varsom. I vår verden er kroppsfokuset allerede stort, og vi skal ikke være med på å øke det.
Michael Sahl Hansen, som er leder i den danske spillerforeningen, sier til dansk TV2 at elitespillere i fotball ikke bør veies overhodet.
I forbindelse med mandagens landslagsuttak spurte NTB hele trenerteamet til Norges kvinnelandslag om problematikken. Alle fire har lang erfaring på norske landslag. De er ikke umiddelbart enige med Hansen, men ingen av dem synes om at resultatene ble gjort kjent for alle.
– Vi gjorde det på min tid, både i klubber og landslag. Det er for å optimalisere hverdagen, men det må være for spilleren, ikke for offentligheten. Vekt er en privat ting, sier Ingvild Stensland.
Riise spilte 188 landskamper fra 1990 til 2004, Knudsen 87 landskamper fra 1996 til 2003 og Stensland 144 landskamper fra 2003 til 2016. Keepertrener Jon Knudsen, som spilte 20 landskamper fra 2008 til 2011, har også blitt veid.
– Ja, men det holdes internt. Det henges ikke opp på veggen, sier han.
– Det var en feil å la papirlapper ligge framme i 2013, men vi har aldri veid spillerne med fokus på vekt. Det ble gjort med tanke på væskebalanse og prestasjonsfremmende tiltak. Det ble kommunisert til spillerne, men åpenbart ikke godt nok, sier DBU-direktør Peter Møller til DR.
Monica Knudsen sier at det har vært en begrunnelse også i Norge.
– Vi hadde veierutine på landslaget i noen VM-sluttspill, og da var argumentasjonen at det var så varmt at vi måtte passe på væskebalansen. Nå kan man sjekke det ved tisseprøve, men det hadde man ikke da, sier hun.
DBU har signalisert at man vil starte kurs for trenere for å sette dem i stand til å identifisere og hjelpe spillere som viser tegn på psykiske lidelser, og at man vil gjøre psykolog tilgjengelig for alle landslag.
– Trenerne har et stort ansvar i å skape et sted der man føler trygghet og tilhørighet. Da blir det lettere å snakke om mange forskjellige temaer. Det er viktig med kunnskap og åpenhet, sier Hege Riise.
– Vi ble veid da jeg var på landslaget også, men det ble aldri hengt opp. Det skal jo ikke være noen konkurranse. Det er for å få oppfølging og hjelp til å bli bedre, til å bli sunn og frisk og klar, sier Norges landslagssjef Hege Riise til NTB.
– Gutta har blitt veid siden tidenes morgen. Det kan være hensiktsmessig om man avklarer hvorfor og hvordan man gjør det, men man må være veldig forsiktig. Jeg hadde ikke likt det om det ble hengt på veggen, sier Monica Knudsen.
Danmarks fotballforbund (DBU) er kalt inn på teppet av idrettsminister Jakob Engell-Schmidt etter opplysningene som kom fram i DR-dokumentaren. Forbundet har beklaget tidligere praksis.
(©NTB)