Menu
Innbyggerne i landsbyen Khan al-Ahmar på den okkuperte Vestbredden har levd under trussel om riving i flere år. De nekter å etterkomme Israels krav om å flytte. Foto: AP / NTB

Norge protesterer mot Israels plan om å jevne landsby med jorda

Israels regjering fastholder at en beduinlandsby på den okkuperte Vestbredden skal jevnes med jorda. Norge mener det vil være brudd på folkeretten.

Av NTB | 02.02.2023 12:27:37

Politikk: Beduinlandsbyen Khan al-Ahmar ligger rundt 20 kilometer øst for Jerusalem og har ifølge folketellinger vært bebodd siden lenge før staten Israels opprettelse.

Landsbyen er i dag hjem for 38 palestinske familier, de fleste av dem etterkommere av beduiner fra Jahalin-stammen som ble fordrevet fra Negev-ørkenen i Israel på 1950-tallet.

Israel hevder at landsbyen er ulovlig bygd og landets høyesterett ga alt i 2018 grønt lys for riving av husene og tvangsflytting av innbyggerne.

Vekslende regjeringer har siden utsatt riving, noe også Israels nye og sterkt høyrenasjonalistiske regjering gjorde denne uka. Det skjedde til protester fra flere statsråder, blant dem sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir og finansminister Bezalel Smotrich. Fristen innbyggerne har fått til å forlate landsbyen, er nå satt til 1. juni.

– Norge har over lengre tid uttrykt sterk motstand mot israelske planer om riving og tvangsevakuering av Khan Al-Ahmar, sier statssekretær Erling Rimestad (Ap) til NTB.

– Beboerne i landsbyen utgjør en spesielt sårbar gruppe, sier han.

– De sier at bulldoserne kommer i morgen, i neste måned, neste år. Livene våre er satt på vent, sier 40 år gamle Maha Ali til nyhetsbyrået AP.

Etter besøket sendte diplomatene ut en felles kunngjøring der de kommer med en skarp advarsel til Israel.

– Riving av landsbyen og påfølgende utkastelse av innbyggerne kan utgjøre tvangsflytting i strid med artikkel 49 i Genève-konvensjonen IV, heter det i kunngjøringen.

– Tvangsutkastelse og riving forårsaker unødvendige lidelser. Vi oppfordrer Israel til å slutte med dette, heter det videre.

Den daværende sjefanklageren ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, Fatou Bensouda, advarte alt i 2018 Israel mot å tvangsflytte innbyggerne og sa at det kan utgjøre en krigsforbrytelse.

Flere israelske bosetninger ligger i nærheten av Khan al-Ahmar. FNs sikkerhetsråd har slått fast at de israelske bosetningene og utpostene på Vestbredden er ulovlige og krever byggestans.

Palestinere og andre kritikere hevder at Israel vil fjerne Khan al-Ahmar for å kunne utvide bosetningene som ligger i nærheten, først og fremst Maale Adumim, eller etablere en ny bosetning i tilknytning til denne.

– Dette er et åpenbart forsøk på å holde palestinerne unna Jerusalem. Det er helt avgjørende at verdenssamfunnet griper inn, sier den palestinske politikeren Hanan Ashrawi til AP.

– Dersom det skulle bli bygget en ny ulovlig bosetting i området der landsbyen nå ligger, vil det videre medføre at Vestbredden i praksis deles i to, noe som truer muligheten for en bærekraftig tostatsløsning, sier Rimestad.

– Norge vil fortsette å følge situasjonen tett og vurdere felles initiativer med likesinnede land, understreker han.

Norge har tidligere vært med på å finansiere en barneskole i Khan al-Ahmar og har gjentatte ganger protestert mot de israelske planene om å jevne landsbyen med jorda.

Denne uka besøkte en gruppe diplomater fra Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia, Irland, Nederland, Belgia og flere andre land Khan al-Ahmar, i regi av den israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem.

Israel okkuperte Vestbredden i 1967 og har i alle år siden nektet å etterkomme FNs krav om tilbaketrekking.

En ny bosetning kalt E1 er alt på tegnebrettet i dette området og vil i realiteten avskjære Vestbredden fra Øst-Jerusalem, der palestinerne håper å kunne få sin hovedstad en gang i framtida.

(©NTB)

Flere nyheter: