Paven manet til forsoning i Kongo
Pave Frans holdt onsdag friluftsmesse i Kongos hovedstad Kinshasa, der det anslås at over 1 million mennesker var møtt fram for å høre hans bønn om forsoning.
Krig og konflikter: De skyldige i folkemordet ble drevet over grensa til Kongo av tutsigerilja, der den Rwanda-støttede M23-militsen den siste tiden har vært på frammarsj.
Rundt 120 andre militser og opprørsgrupper er også aktive i Øst-Kongo, der de kjemper om rike mineralforekomster og andre ressurser.
Nærmere halvparten av Kongos 105 millioner innbyggere er katolikker, og landet har mer enn 6.000 katolske prester, 10.000 nonner og 4.000 prestestudenter.
Etter planen skulle pavens besøk i landet ha funnet sted i juli i fjor, men ble utsatt som følge av 86-åringens problemer med knærne. Han skulle etter planen også ha besøkt byen Goma øst i Kongo, men det ble avlyst som følge av den blodige konflikten i området.
5,7 millioner mennesker er ifølge FN drevet på flukt i Nord-Kivu, og pave Frans møtte under besøket i Kinshasa en delegasjon med utsendinger fra det konfliktherjede området.
Hjelpeorganisasjoner håper pavens besøk i Kongo og Sør-Sudan vil bringe nytt søkelys på to av verdens mest glemte konflikter og de humanitære krisene disse har bidratt til, og som nå har kommet i skyggen av krigen i Ukraina.
– Ja visst, Afrika preges av uro, men lider også under en invasjon av utbyttere, sa paven i et intervju før besøket.
Den katolske kirke får imidlertid stadig flere medlemmer i Afrika og kan ha mye å lære av kontinentet og dets innbyggere, fortsatte han.
– Vi må lytte til deres kultur og ha dialog, sa han.
Øst-Kongo har vært herjet av konflikt siden Rwandas tidligere regjeringshær og hutumilits gjennomførte folkemordet på tutsier og moderate hutuer i 1994.
Det er femte gang pave Frans besøker afrikanske land siden han overtok som overhode for Den katolske kirke for ti år siden, og Kongo er det landet i Afrika med flest katolikker.
(©NTB)