Forsvarer ber om at NNPF-sak avvises – mener statsadvokat er inhabil
En mann som hang opp plakater med kritisk budskap til foreningen NNPF, skal mandag møte i retten. Tiltalen ble tatt ut av et medlem i den omstridte foreningen.
Kriminalitet og rettsvesen: – Jeg sitter nå og skriver på en begjæring om at saken må avvises, sier mannens forsvarer, Jon Wessel Aas, til NTB.
Den tiltalte mannen har erkjent å ha klistret opp «etterlyst»-plakater av statsadvokat Geir Evanger og politimannen Jan Erik Bresil.
Bresil og Evanger er begge engasjert i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) som henholdsvis leder og nestleder i styret.
Tiltalen i saken ble tatt ut av statsadvokat Jane Lundstadsveen. Ifølge NRK har hun vært medlem av NNPF siden 2014.
I et skriv til retten avviser hun å være inhabil. Hun har aldri har hatt fremtredende verv i foreningen, og har ikke en personlig eller profesjonell relasjon til partene i saken.
– Jeg skjønner ikke at man klarer å sette seg i den situasjonen. Det er allerede noen som stiller spørsmål ved at man tok ut tiltale i denne saken. Men når du i tillegg klarer å ende opp med at den som tar ut tiltale er medlem av foreningen, det syns jeg er bemerkelsesverdig, sier han.
Det er ikke Lundstadsveen som skal føre saken i retten, men det er hun som står ansvarlig for tiltalen og beslutningen om å ta saken til retten.
– Jeg mener at hun er inhabil alene av den grunn at hun er medlem av den foreningen, sier Aas til NTB.
– Hvis retten er enig med meg i habilitetsspørsmålet, er konsekvensen at retten må avvise saken, sier Aas.
I så fall blir det opp til riksadvokaten å eventuelt peke på en ny stadsadvokat som skal vurdere tiltalebeslutningen.
Aktor i saken, Sigrid Morseth, opplyser at spørsmålet vil bli behandlet når saken starter i Oslo tingrett mandag.
– Påtalemyndigheten vil ikke gi ytterligere kommentarer, skriver hun i en SMS til NRK.
Nylig konkluderte et eksternt granskningsutvalg med at organisasjonen har fått for mye ansvar for utdanne politifolk, og at politifolk har ikke vært bevisste på rollen når de også jobber for organisasjonen.
– Det er alvorlig for tilliten til politiet. Det er enkelthendelser som er problematiske og alvorlige, men det vi opplever som det mest alvorlige, er den sammenblandingen som har skjedd over tid, sa utvalgsleder Anne-Mette Magnussen til NTB.
Mannens forsvarer, Jon Wessel Aas, reagerer sterkt. Han kaller det et «alvorlig arbeidsuhell».
Han vil be retten om å vurdere dette.
NNPF har lenge hatt en tydelig stemme i debatten om ruspolitikken og syn på forebyggende tiltak, blant annet om å ta med narkotikahunder på skolebesøk og bruk av urinprøver.
(©NTB)