Menu
Laurent Kennes, advokaten til Pier Antonio Panzeri, møtte pressen før rettsmøtet om forlenget fengsling for den tidligere EU-parlamentarikeren i Brussel tirsdag. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

Hovedmistenkt vil forklare seg om korrupsjonsskandalen i EU

En av de pågrepne i korrupsjonsskandalen i EU-parlamentet har inngått en avtale der han lover å forklare seg, ifølge påtalemyndigheten i Belgia.

Av NTB | 17.01.2023 18:55:48

Politikk: Det er snakk om italienske Pier Antonio Panzeri (67), som tidligere var representant i EU-parlamentet.

Han ble pågrepet i desember, sammen med tre andre personer. En av dem var Eva Kaili, en av de 14 visepresidentene i EU-parlamentet.

De pågrepne beskyldes for å ha påvirket EU-beslutninger om Qatar og Marokko i bytte mot gaver og penger. Påtalemyndigheten har siktet dem for å ha vært med i en kriminell organisasjon, hvitvasking og korrupsjon.

Til gjengjeld vil han få redusert straff. Han må likevel belage seg på å måtte sone i fengsel. I tillegg vil han få en bot og 1 million euro konfiskert.

Myndighetene i Qatar og Marokko har avvist at de har gjort noe galt i forbindelse med saken, som har sendt sjokkbølger gjennom EU-parlamentet og den sosialdemokratiske grupperingen i den folkevalgte forsamlingen.

Den fjerde pågrepne var leder for en organisasjon som mistenkes for å ha gitt ulovlige utbetalinger til medlemmer av EU-parlamentet.

I forbindelse med pågripelsene ransaket politiet kontorer og boliger i Brussel tilhørende tidligere og nåværende EU-parlamentarikere, rådgivere og ledere for NGO-er som jobbet inn mot EU. Til sammen ble det funnet 1,5 millioner euro i kontanter.

Han vil også avsløre identiteten til personer som han har bestukket, ifølge den belgiske påtalemyndigheten.

En tilsvarende avtale skal bare ha blitt inngått én gang tidligere i belgisk rettshistorie. Lovparagrafen som nå er tatt i bruk, var i utgangspunktet ment for mafiasaker.

EU-parlamentets leder Roberta Metsola varslet mandag nye tiltak for å bekjempe korrupsjon og unngå tilsvarende skandaler i framtida.

Samme dag begynte EU-parlamentet prosessen med å oppheve immuniteten til ytterligere to representanter fra S&D, etter oppfordring fra politiet.

Tirsdag opplyser den belgiske påtalemyndigheten at Panzeri har inngått en avtale der han lover å oppgi «substansielle, avslørende, sannferdige og komplette» opplysninger om de andre involverte.

Både Kaili og Panzeri har tilhørt den sosialdemokratiske grupperingen S&D. Kailis samboer Francesco Giorgi, som tidligere jobbet for Panzeri, er også blant de pågrepne.

I avtalen som Panzeri nå skal ha inngått, lover han angivelig å forklare seg spesielt om finansielle strukturer som involverte andre land.

(©NTB)

Flere nyheter: