Politiet har avhørt et tosifret antall vitner i Spydeberg-saken
Politiet har fått inn flere tips i saken der to søstre døde i Spydeberg i helga. En tredje jente som ble funnet på samme sted, ble avhørt igjen onsdag.
Kriminalitet og rettsvesen: Mina Alexandra og Mille Andrea Hjalmarsen (16) ble søndag funnet livløse i leiligheten til en mann i 20-årene i Spydeberg. Livene deres sto ikke til å redde, men en tredje jente som var på stedet, ble fraktet til sykehus.
– Hun er avhørt på nytt i dag. Vi har avhørt et tosifret antall vitner. Det gjenstår fortsatt flere vitneavhør, sier politiadvokat Benedicte Granrud i Øst politidistrikt i en epost til NTB onsdag.
Det sentrale for politiet er å kartlegge hendelsesforløpet i forkant av dødsfallene. De jobber med å innhente og gjennomgå informasjon fra avhør, samt teknisk og taktisk etterforskning.
– Politiet har mottatt flere tips i saken knyttet til observasjoner av jentene i forkant, men vi ønsker ikke å tallfeste dette nøyaktig, sier Granrud.
– Hypotesen om at jentene døde av en overdose, bygger på en samlet vurdering av etterforskningsskrittene så langt, sier Granrud.
Begge jentene hadde tiltak gjennom barnevernet og bodde på en institusjon i distriktet.
Mens politiet etterforsker hva som skjedde med jentene denne helga, sjekker instanser involvert i jentenes liv hva som er skjedd internt og eksternt i forkant. De vil finne ut om det har vært svikt i ett eller flere ledd.
Regiondirektør Ingrid Pelin Berg i Bufetat region øst sier de ennå jobber med å planlegge dette arbeidet.
– Bufetats gjennomgang kan avdekke behov for for eksempel rutineendringer, endringer i samhandling mellom ulike instanser og behov for regelverkstolkninger eller -endringer, sier Berg.
Barnevernet hadde tvillingsøstrene under ulike barnevernstiltak, men hadde ikke overtatt omsorgen i juridisk forstand. Ifølge Aftenposten hadde jentene bodd på minst fem ulike barnevernsinstitusjoner.
– Det er ikke avgjort om vi åpner tilsynssak. Jeg kan ikke si noe om når det blir avgjort, eller hva vi har funnet ut så langt, skriver kommunikasjonssjef Liv Asta Ødegaard hos Statsforvalteren i Oslo og Viken i en epost til NTB.
Senior kommunikasjonsrådgiver Jonas Hågensen i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) sier de vil behandle informasjonen fra Bufetat i ledelsen.
– Det blir opprettet en ny rutine i Bufdir med årlige analyser av dødsfall under det offentliges omsorg. Videre har Helsetilsynet har fått et oppdrag av Barne- og familiedepartementet om å gjennomgå alle dødsfall under offentlig omsorg de siste fem årene, sier Hågensen.
Den andre siktede, en mann i tenårene, tok betenkningstid etter at han tirsdag ble varetektsfengslet i fire uker for narkotikasalg og for å ha hensatt jentene i hjelpeløs tilstand.
– Jeg skal besøke ham så snart jeg har anledning for å diskutere om det er grunnlag for å anke kjennelsen, sier mannens forsvarer Haakon Skogstad.
Ifølge Skogstad samarbeider hans klient med politiet og bidrar med de opplysningene han har. Heller ikke han har erkjent straffskyld.
Politiet har fått en foreløpig obduksjonsrapport, men ønsker ikke å gi noen kommentarer rundt den. Endelig obduksjonsrapport foreligger mest sannsynlig om noen måneder.
Barnevernstjenesten har ansvar for å treffe vedtak i enkeltsaker rundt barn. Regional barne-, ungdoms- og familieetat (Bufetat) finner institusjonsplass eller fosterhjem. Derfor vil barnevernet i denne saken granske seg selv, og Bufetat vil se på sin rolle i jentenes sak.
Som barnevernets kontrollmyndighet er det Statsforvalteren i Oslo og Viken som skal foreta eksterne undersøkelser. De har mulighet til å se på flere aktører, og barnevernet er bare én av dem.
To menn er siktet i saken. Begge vurderer å anke tingrettens kjennelser om at de skal sitte fire uker i varetekt. Advokat Knut Ditlev-Simonsen forsvarer mannen i 20-årene som eier leiligheten jentene ble funnet i. Hans klient er siktet for uaktsomt drap, men erkjenner ikke straffskyld. Ditlev-Simonsen opplyser at det ikke er avgjort om kjennelsen skal ankes.
(©NTB)